Понад 20 країн вибрали пункти Формули миру, які готові координувати або бути співголовами - ОП

Понад 20 країн вибрали пункти Формули миру, які готові координувати або бути співголовами - ОП

Укрінформ
Україна впродовж останнього місяця значно просунулася в підготовці саміту Формули миру, більше 20 країн вже обрали пункт чи пункти, які вони готові координувати або бути співголовами.

Про це розповів заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква в інтерв’ю Укрінформу.

«Було б ідеально провести його (саміт – ред.) влітку. Нещодавні візити Президента допомогли значно просунутися по Формулі миру за останній місяць у порівнянні з початком травня. Але робота ще триває», - сказав він.

Заступник очільника ОП нагадав, що з 3 квітня до 1 червня Президент Володимир Зеленський і команда здійснили чотири візити в десять країн, серед порушуваних тем на переговорах – Формула миру.

«Понад 20 країн вже вибрали той пункт чи пункти, які вони готові координувати чи бути співголовами», - проінформував він.

Жовква «з обережність» зауважив, що на саміті Формули миру можуть бути деякі лідери арабського світу.

Водночас він додав, що популярність пунктів Формули залежить від регіону: когось цікавить продовольча безпека, а когось - екологія.

«Саудівській Аравії, наприклад, цікаво координувати продовольчу безпеку. Так само іншим країнам Затоки. Були зустріч з керівництвом ОАЕ, Катару, Оману, Іраку. Усім їм всім цікава продовольча безпека», - сказав заступник керівника ОП.

Він також висловив сподівання, що після російського теракту на Каховській ГЕС свій інтерес висловлять країни Латинської Америки або Азії до пункту восьмого, в якому йдеться про екологію.

Читайте також: США працюють із партнерами над підтримкою української Формули миру – Брінк

Водночас Жовква відзначив, що китайська сторона ще обдумує пропозицію України долучитися до Формули.

«Так, лунають ідеї щодо окремих мирних планів. Бразильські, африканські пропозиції. Нещодавно міністр оборони Індонезії щось запропонував. Але Формула миру щодо України має бути лише українською, тому що війна триває на території України. Ми готові слухати всіх. І якщо щось співпадає з нашим розумінням, готові це прийняти. Але не буде окремого, бразильського чи африканського плану. Буде лише українська формула як найкращий, найефективніший план миру в Україні», - підкреслив заступник керівника ОП.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України у листопаді 2022 року у виступі перед учасниками саміту "Групи двадцяти" представив українську формулу миру із 10 пунктів.

Під час виступу на саміті G7 у Хіросімі в травні Зеленький запропонував у липні зібрати міжнародний саміт, присвячений українській Формулі миру.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-