Чекаємо на повернення «скіфського золота»  в Україну - ОП щодо рішення суду Нідерландів

Чекаємо на повернення «скіфського золота» в Україну - ОП щодо рішення суду Нідерландів

Заява
Укрінформ
Рішення Верховного суду Нідерландів щодо повернення Україні «скіфського золота» є додатковим свідченням підтримки з боку Європи територіальної цілісності Української держави й неприпустимості та безпідставності зазіхань агресора і його маріонеток на наші культурні надбання.

Про це йдетья в заяві Офісу Президента, повідомляє Укрінформ.

«Майже дев’ять років тривала юридична боротьба в судах Королівства Нідерланди. РФ не шкодувала ресурсів під час спроб незаконного привласнення культурних цінностей України. Але всі три судові інстанції Нідерландів, зокрема й Верховний суд, відкинули будь-які зазіхання «кримських музеїв» на «скіфське золото» та ухвалили рішення на користь України. Це є додатковим свідченням підтримки з боку Європи територіальної цілісності нашої держави й неприпустимості та безпідставності зазіхань агресора та його маріонеток на наші культурні надбання», - підкреслили в ОП.

В Офісі глави держави нагадали, що наприкінці 2014 року, одразу після незаконної анексії Криму, Росія розпочала кампанію з позбавлення України її національного культурного надбання, ініціювавши за допомогою підставних «кримських музеїв» судовий процес у Королівстві Нідерланди з вимогою передати в тимчасово окупований Крим колекції так званого скіфського золота, що до того перебували на виставці в амстердамському Музеї Алларда Пірсона.

Україна висловила подяку Королівству Нідерланди за забезпечення неупередженого й об’єктивного судочинства та за неухильну підтримку норм міжнародного права та справедливості.

«Наша держава також щиро вдячна всім залученим державним органам та установам, команді нідерландських та українських адвокатів, дипломатам, експертам за допомогу й професіоналізм на всіх стадіях ведення цієї надважливої справи. Чекаємо на повернення «скіфського золота» додому, в Україну!», - наголосили в ОП.

Читайте також: Повернення «скіфського золота»: Верховний суд Нідерландів став на бік України

Крім того, Міністерство юстиції засвідчило глибоку повагу Верховному суду Королівства Нідерланди за першочерговий розгляд справи щодо “скіфського золота” і винесення остаточного рішення на 3 місяці раніше попередньо встановленого судом строку. Про це інформує пресслужба міністерства.

У Мін’юсті зазначили, що наприкінці 2014 року, одразу після анексії Автономної Республіки Крим, Росія розпочала кампанію з позбавлення України її національного культурного надбання, ініціювавши за допомогою підставних «кримських» музеїв судовий процес у Королівстві Нідерланди з вимогою передачі в окупований Крим колекцій «скіфського золота», що до того перебували на виставці в Амстердамському музеї Алларда Пірсона.

Наприкінці 2014 року Україна створила робочу групу з представників Мін’юсту, посольства України у Королівстві Нідерланди, Мінкульту, МЗС, адвокатів нідерландської фірми Bergh Stoop & Sanders та українського адвокатського об’єднання «Сергій Козьяков та Партнери». Була напрацьована комплексна стратегія захисту інтересів держави в іноземному суді, а з початку 2015 року Україна увійшла в судовий процес у Королівстві Нідерланди з власними позовними вимогами – повернути музейні колекції до Києва.

«Майже 9 років тривала юридична боротьба в судах Королівства Нідерланди. Росія не шкодувала ресурсів на юристів-міжнародників та всіляких «експертів» у спробах незаконного привласнення культурних цінностей України та навіть обґрунтування непоширення суверенітету України на Крим. Україна наголошувала на застосовності положень конвенції ЮНЕСКО 1970 року та українського законодавства як підстав правомірності розпорядження і захисту національного культурного надбання Міністерством культури України, підкріплюючи свою позицію висновками впливових міжнародних і українських експертів», — розповіла заступниця міністра юстиції Ірина Мудра.

У Мін’юсті додали, що в грудні 2016 року окружний суд Амстердама виніс перше рішення у справі, яким визнав, що експонати кримських музеїв із колекції «Крим. Золотий острів у Чорному морі» мають бути повернуті Україні на підставі положень конвенції ЮНЕСКО 1970 року.

Росія оскаржила рішення Амстердамського суду до апеляційного суду, який у жовтні 2021 року також став на бік України. Апеляційний суд зазначив, що згідно з українським законодавством держава Україна правомірно вжила заходи щодо повернення музейних колекцій до Києва, а національні культурні інтереси України переважають інтереси кримських музеїв.

26 січня 2022 року Росія через підставні кримські музеї подала касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду, а вже 27 січня 2023 року був опублікований висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів про безпідставність касаційної скарги і правомірність рішення Апеляційного суду, яким повністю задоволено позовні вимоги України щодо належності колекції Україні як державі.

Читайте також: Справа «скіфського золота»: нідерландські адвокати були впевнені у перемозі України

9 червня 2023 року Верховний суд ухвалив остаточне рішення, в основу якого покладено висновок генерального радника Верховного суду Нідерландів.

«Міністерство юстиції України щиро вдячне всім задіяним у справі державним органам та установам, команді нідерландських та українських адвокатів, дипломатам, експертам, за допомогу і професіоналізм на всіх стадіях ведення цієї надважливої справи! Міністерство юстиції України висловлює глибоку вдячність Королівству Нідерланди за забезпечення неупередженого та об’єктивного судочинства під час розгляду цієї справи, а також засвідчує свою глибоку повагу Верховному суду Королівства Нідерланди за першочерговий розгляд цієї справи і винесення остаточного рішення на 3 місяці раніше попередньо встановленого судом строку», — наголосила Мудра.

Як повідомлялося, 9 червня 2023 року, після майже 9 років судових баталій, Верховний суд Нідерландів повністю задовольнив позовні вимоги держави Україна, зобов’язавши музей Алларда Пірсона передати Національному музею історії України музейні експонати з виставки «Крим – золотий острів у Чорному морі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-