В ООН відповіли на критику Зеленського – організація не займається фізичним порятунком людей

В ООН відповіли на критику Зеленського – організація не займається фізичним порятунком людей

Укрінформ
Речник генсека ООН Стефан Дюжаррік підтвердив, що Організація не займається фізичним порятунком людей, але присутня в Україні «від початку конфлікту» й надає гуманітарну допомогу постраждалим.

Як передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку, про це він сказав у четвер журналістам, коментуючи критичні зауваження Президента України Володимира Зеленського щодо недостатнього залучення ООН та Міжнародного комітету Червоного Хреста до подолання наслідків підриву Каховської греблі.

«Наскільки мені відомо, ми не беремо участі у фізичному порятунку, оскільки в нас немає таких можливостей та обладнання, які дають змогу робити це в масовому масштабі. Судячи з того, що я бачив, цим займаються переважно військові, поліція та інші екстрені служби», – сказав він.

Читайте також: ПІДРИВ РОСІЯНАМИ КАХОВСЬКОЇ ГЕС. УСІ НОВИНИ

Водночас за його словами, ООН надає різну гуманітарну допомогу постраждалим.

Організація бере участь у «наданні допомоги людям у переміщенні в більш безпечні райони, доступі до чистої води й продовольства та отриманні грошової допомоги для задоволення їхніх невідкладних потреб», зазначив він.

Всесвітня продовольча програма спільно з національними партнерами з ГО «Тарілка» вже доставили готові до вживання продукти харчування 18 тис. осіб, постраждалих від повені, які були евакуйовані в інші частини Херсонської та Миколаївської областей, сказав Дюжаррік. Також Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) організував доставку води автотранспортом, доправивши понад 100 тис. пляшок питної води, а також таблетки для очищення й каністри в постраждалі населені пункти, додав він.

Читайте також: Західні військові не сумніваються, що Каховська ГЕС була підірвана Росією - польський генерал

ЮНІСЕФ співпрацює з урядом та партнерами для розробки короткострокових і довгострокових рішень щодо ремонту інфраструктури водопостачання й каналізації, «яка має вирішальне значення для запобігання поширенню хвороб, що передаються через воду», зауважив Дюжаррік.

За його словами, тисячі людей також отримують гігієнічні набори.

«Понад 30 гуманітарних організацій присутні на залізничних та автобусних станціях і в транзитних центрах, щоб підтримати людей, які були змушені покинути свої домівки через повінь. Це стосується жінок з дітьми, людей похилого віку та осіб з обмеженими можливостями, що є особливо складним завданням за цих обставин», – пояснив речник генсека.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: у ООН кажуть, що допомагають Україні долати наслідки з першого дня

Партнери по всій Україні пропонують медичну й психосоціальну підтримку людям у дорозі та евакуйованим, які прибувають у Миколаїв, Одесу та інші міста, сказав він, додавши, що 3500 осіб уже отримали грошову допомогу від ЮНІСЕФ.

«З першої хвилини, як тільки це сталося, ми зосереджені на тому, щоб разом з нашими партнерами з гуманітарної діяльності доставити якомога більше гуманітарної допомоги тим, хто її потребує», – сказав Дюжаррік.

Водночас в ООН «вкрай стурбовані тяжким становищем цивільних осіб, які опинилися в районах, що перебувають під контролем російських військових», підкреслив він.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України в інтерв’ю німецькому виданню Bild критично висловився щодо реагування з боку ООН та МКЧХ на гуманітарну катастрофу, спричинену підривом греблі Каховської ГЕС російськими військами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-