Одним із рішень саміту НАТО у Вільнюсі може стати створення Ради Україна-НАТО - депутат

Одним із рішень саміту НАТО у Вільнюсі може стати створення Ради Україна-НАТО - депутат

Укрінформ
Одним із рішень саміту Північноатлантичного альянсу у Вільнюсі може стати створення Ради Україна-НАТО.

Про це повідомляє пресслужба Апарату Верховної Ради України з посиланням на коментар народного депутата, голови української делегації в Парламентській асамблеї НАТО Єгора Чернєва, передає Укрінформ.

«Наша держава разом із партнерами активно напрацьовує рішення, яке буде фіналізоване на саміті у Вільнюсі вже у липні цього року щодо України та просування до членства в НАТО. Одним із таких рішень може бути створення ради Україна-НАТО», - поінформував депутат.

Відео: телемарафон “Єдині новини”

Він зазначив, що українська дипломатія просить та вимагає, щоб міжнародні партнери дали конкретні перспективи членства України в НАТО.

«Не просто політика відкритих дверей, а конкретні кроки, і одним з таких конкретних кроків може стати створення Ради Україна-НАТО замість Комісії Україна-НАТО, оскільки така форма дозволяє більше ситуалізувати нашу участь в Альянсі», - підкреслив Чернєв.

Читайте також: Стефанчук на Саміті голів парламентів НАТО закликав підтримати євроатлантичне майбутнє України

Депутат пояснив, що при цій раді можуть утворюватися різні відділи, напрями, робочі групи, які займатимуться практичними питаннями інтеграції України в НАТО, «щоб після нашої перемоги залишилося лише юридично закріпити наш статус, а ми вже були б максимально інтегровані в Альянс».

Парламентарій висловив сподівання, що це буде одним із фінальних рішень саміту НАТО у Вільнюсі.

Водночас, за словами Чернєва, наразі розглядаються кілька різних варіантів можливого надання гарантій Українській державі до вступу в Альянс.

Читайте також: Зараз уже немає скептиків щодо вступу України в НАТО – депутат

«Ми говоримо, з огляду на реалії, про те, що нам потрібні гарантії й допомога у трьох напрямах - озброєння (не лише передача, а й інвестиції в наш військово-промисловий комплекс), санкції (ще більший тиск на РФ) і пряме фінансування тих затрат, що нам необхідні в разі агресії іншої країни. Сьогодні ми пропонуємо нашим партнерам або вибрати один із цих трьох варіантів і на двосторонній основі підписати договір, або всі три варіанти», - додав голова української делегації в Парламентській асамблеї НАТО .

Він наголосив, що ці гарантії не є альтернативою вступу в НАТО й діятимуть тільки до вступу України в Північноатлантичний альянс.

Як повідомлялося, саміт НАТО відбудеться у Вільнюсі 11-12 липня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-