Жовква: У період відкритої війни нам не потрібні жодні посередники – для цього вже запізно

Жовква: У період відкритої війни нам не потрібні жодні посередники – для цього вже запізно

Укрінформ
Мирний план Києва — це єдиний спосіб покласти край війні з Росією, оскільки час для посередницьких зусиль минув.

Про це сказав агентству Reuters заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква, передає Укрінформ.

За словами Жовкви, Україна не зацікавлена у припиненні вогню, яке закріпить російські територіальні завоювання. Натомість Київ вимагає реалізації свого мирного плану, який передбачає повне виведення російських військ.

Він відкинув мирні ініціативи, які виходили останніми місяцями від Китаю, Бразилії, Ватикану та Південної Африки.

«Не може бути бразильського мирного плану, китайського мирного плану, південноафриканського мирного плану, коли ви говорите про війну в Україні», - сказав Жовква.

Заступник керівника ОП також заявив, що завоювання підтримки глобального Півдня зараз є для України пріоритетом. Він підкреслив, що, незважаючи на прагнення його країни на початку війни зміцнити передусім зв'язки із західними партнерами, забезпечення миру – питання, яке хвилює всі країни.

Він применшив значення закликів Папи Римського Франциска до діалогу з Росією, який назвав окуповані території України «політичною проблемою».

Читайте також: «Мирний посланець» Папи Римського назвав війну пандемією, що стосується всіх

«У цей період відкритої війни нам не потрібні жодні посередники. Запізно для посередництва», – наголосив Жовква.

Він також сказав, що реакція на мирний план України із 10 пунктів на саміті G7 була виключно позитивною. «Жодна формула не викликала побоювань з боку країн (G7 – ред.)», – наголосив Жовква.

Щодо китайського посланця, якого Пекін відправив до Москви та Києва, Жовква зазначив, що його було детально поінформовано про ситуацію на полі бою, на Запорізькій атомній електростанції, про атаки на енергосистему України та про депортацію українських дітей у Росію, що є російським військовим злочином.

Читайте також: Кулеба: Спецпосланець Китаю не пропонував віддати Росії окуповані українські території

«Він слухав дуже уважно. Негайної відповіді не було… подивимося. Китай є мудрою країною, яка розуміє свою роль у міжнародних справах», – наголосив Жовква.

Як пише агентство, цього місяця Зеленський зробив серйозну спробу залучити на свій бік глобальний Південь, який об'єднує держави Латинської Америки, Африки та більшої частини Азії, у відповідь на мирні кроки деяких із цих країн. Зеленський відвідав саміт Ліги арабських держав у Саудівській Аравії 19 травня, де провів переговори зі спадковим принцом Мухаммедом бін Салманом, іракською та іншими делегаціями.

У кулуарах саміту Групи семи у Хіросімі Зеленський зустрівся з лідерами Індії та Індонезії – важливими представниками глобального Півдня.

У той час як Київ має тверду підтримку Заходу у своїй боротьбі з Кремлем, він не отримав такої ж підтримки з боку глобального Півдня, куди Росія вкладала свою дипломатичну енергію вже протягом багатьох років.

Читайте також: Розмова з росіянами почнеться лише після виведення військ з України — Подоляк

Москва зміцнила зв'язки з державами цього регіону під час війни в Україні, зокрема за рахунок продажу енергії Індії та Китаю.

У відповідь на ембарго Заходу на імпорт російської нафти Росія використовує морські шляхи для перенаправлення своїх поставок з традиційних європейських ринків в Азію, Африку, Латинську Америку і на Близький Схід.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров здійснив візит до Найробі, сподіваючись укласти торговельний договір із Кенією і неодноразово відвідував країни Африки, поки триває війна в Україні. Цього літа в Санкт-Петербурзі має відбутися саміт Росія-Африка.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-