Київський безпековий форум закликав НАТО невідкладно надати Україні членство

Київський безпековий форум закликав НАТО невідкладно надати Україні членство

Укрінформ
Північноатлантичний альянс на майбутньому саміті у Вільнюсі має прийняти політичне рішення запропонувати Україні членство в НАТО і почати переговори про вступ.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у комплексному позиційному документі Київського безпекового форуму «Боротьба за НАТО», який було представлено під час 15-го щорічного КБФ.

У документі зазначається, що головною перешкодою на шляху України до НАТО впродовж багатьох років був брак політичної волі з обох сторін.

«Замість прийняття України – історичного кроку, який би забезпечив спільну безпеку і зупинив зростаючі геополітичні та військові амбіції Росії – багато політичних лідерів обрали за краще відкласти і залишити таку перспективу на невизначене майбутнє. Це виявилося трагічною помилкою», - наголошує КБФ.

При цьому констатується, що війна все змінила: «Національний опір України проти агресії Росії зробив реальний прорив у безпековому мисленні Альянсу. Україна довела, що є опорою спільної безпеки».

Читайте також: Яценюк про майбутній саміт НАТО: Настав час ухвалювати чіткі рішення

Автори документа підкреслюють, що тепер вже ніщо не може підмінити членство України в НАТО – «жодні спеціальні формати чи тимчасові безпекові домовленості».

Київський безпековий форум наголошує на необхідності швидко переходити від слів до дій і сподівається, що саміт НАТО у Вільнюсі стане переломним моментом в питанні членства України в Альянсі.

У документі міститься заклик до союзників прийняти політичне рішення запропонувати Україні членство та почати переговори про вступ. Крім того, розпочати переговори в рамках Альянсу про надання Україні гарантій, подібних до гарантій колективної оборони Статті 5 на період до приєднання до НАТО.

Читайте також: Україна стане однією з ключових країн Євросоюзу і НАТО - експосол США в Росії Макфол

«Без однозначної чіткості в питанні вступу України до Альянсу ми ризикуємо отримати нескінченну війну в Європі, а питання членства України в НАТО замість того, щоб стати основоположним елементом нової європейської архітектури безпеки знову стане предметом торгів під час політичних переговорів», - підкреслюється у документі.

З повним текстом позиційного документа можна ознайомитися тут.

Як повідомлялося, 15-й щорічний Київський безпековий форум, заснований Фондом Арсенія Яценюка “Відкрий Україну”, відбувся 25 - 26 травня. Участь у заході взяли відомі міжнародні діячі, політики, дипломати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-