Яценюк про майбутній саміт НАТО: Настав час ухвалювати чіткі рішення

Яценюк про майбутній саміт НАТО: Настав час ухвалювати чіткі рішення

Укрінформ
Голова Київського безпекового форуму, Прем’єр-міністр України 2014-2016 років Арсеній Яценюк наголосив на необхідності чітких рішень на липневому саміті НАТО у Вільнюсі щодо України.

Про це він сказав під час 15-го КБФ, передає Укрінформ.

“Не має бути більше розпливчастих і дивних меморандумів чи декларацій, як це відбулося в Бухаресті у 2008 році. Має бути визначеність і ясність. Настав час ухвалювати чіткі рішення. І Україна вже заплатила за них неймовірну ціну”, - заявив політик.

Читайте також: Експрем'єр Австралії Ебботт: Не може бути тривалого миру без перемоги України

Він зазначив, що є опонентом так званої стратегічної невизначеності.

“Я підтримую стратегічну визначеність. Тому що абсолютно зрозуміло, що Україна має перемогти в цій війні. Абсолютно зрозуміло, що Путін є воєнним злочинцем і його треба притягти до відповідальності. Абсолютно зрозуміло, що немає іншого шляху гарантувати безпеку для українського народу і для всього Європейського континенту, окрім членства України в НАТО”, - підкреслив він.

Яценюк висловив переконання, що Україна буде членом НАТО, а об’єднана і вільна Європа неможлива без вільної України, яка переможе в цій війні.

Читайте також: Перемога України змінить усю безпекову архітектуру у Європі – Кубілюс

“Ми як Україна боремося за членство в Альянсі. Але ми боремося і за саме НАТО. За безпеку кожної країни-члена Альянсу. Ми як Україна боремося за нашу і вашу свободу”, - наголосив він, звертаючись до учасників КБФ.

За його словами, є багато аргументів, чому Україна має набути членства в НАТО та ЄС і має перемогти.

"Але складні дипломатичні відповіді можна перекласти простою мовою: ми заборгували перед сьогоденням. Ми заборгували перед тими, хто був убитий і замучений в Ірпені, Бучі і Маріуполі. Ми заборгували перед дітьми, які втратили своїх батьків. Ми заборгували перед мільйонами українців, які хочуть повернутися додому. І цей борг можна віддати тільки одним шляхом – гарантувати Україні безпеку, забезпечити, щоби Українська держава була під парасолькою НАТО”, - заявив голова КБФ.

Читайте також: Україна починає відповідати стандартам НАТО швидше, ніж будь-яка інша країна - експрем’єр Естонії

Він підкреслив, що ми заборгували й історії. "Історії тих, хто були знищені в совєтських таборах, хто боровся за незалежну Україну під Крутами. Історії поневоленої Європи совєтською окупацією. І цей борг також треба віддати - так само через розширення НАТО і розширення світової демократії”, - сказав Яценюк.

Як повідомлялося, 25-26 травня проходить 15-ий щорічний Київський безпековий форум «За Нашу і Вашу Свободу / Fighting for NATO» за участю відомих міжнародних діячів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-