Україна підтримує представлення Африки в Радбезі ООН та G20 – Дмитро Кулеба

Україна підтримує представлення Африки в Радбезі ООН та G20 – Дмитро Кулеба

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба з нагоди Дня Африки та 60-ї річниці заснування Організації Африканської Єдності (Африканського Союзу) закликав реформувати Раду Безпеки ООН із представленням країн континенту.

Про це йдеться у повідомленні МЗС України, передає Укрінформ.

«Як одна з держав-засновниць Організації Обʼєднаних Націй, Україна послідовно захищала та просувала інтереси африканських держав у ООН. Протягом десятиліть українські фахівці з різних галузей допомогли побудувати сотні інфраструктурних об’єктів у десятках африканських країн: переробні заводи, гідроелектростанції, порти, мости, дороги, лікарні та школи», - сказав Кулеба.

Глава української дипломатії додав, що Україна пишається тим, що прийняла тисячі африканських студентів, багато з яких стали видатними політиками, а іноді навчалися й відважні борці національно-визвольних рухів Африки.

Міністр підкреслив, що Україна завжди була віддана справі підтримання миру в Африці та зробила значний внесок у відповідні зусилля, нагадавши, що понад 300 українських «блакитних шоломів» виконували завдання в чотирьох місіях ООН в Африці: у Демократичній Республіці Конго, Південному Судані, районі Аб’єй та в Малі, а також, що станом на лютий 2022 року 80% українських миротворців за кордоном були задіяні в країнах Африки.

Читайте також: Дмитро Кулеба зустрівся з керівництвом Африканського Союзу

Він також прокоментував оборонну війну України проти російських загарбників: «Це не прикордонна суперечка, а загарбницька війна. Росія намагається встановити контроль над Україною, оскільки не визнає нашого права на існування як суверенної держави та нашого вибору мирного та процвітаючого розвитку». У цьому контексті Кулеба запросив африканські країни долучитися до Формули миру Президента Володимира Зеленського.

Крім того, глава МЗС наголосив, що Україна докладає максимум зусиль, щоб зберегти свою роль гаранта продовольчої безпеки Африки та багатьох інших регіонів світу, і надає гуманітарну допомогу в рамках програми Президента Зеленського Grain from Ukraine.

«Наш єдиний голос має бути сильним на всіх міжнародних форумах і в міжнародних організаціях. І якщо для цього їх потрібно реформувати, включно з Радою Безпеки ООН, то ми повинні це зробити. Ми закликаємо до створення більш відкритої та демократичної Ради Безпеки ООН, в якій Африка, як і всі інші регіони світу, буде представлена. Україна також підтримує ідею, щоб Африканський Союз став постійним членом G20», - заявив міністр закордонних справ.

Читайте також: Миротворча місія африканських лідерів: Кулеба вказав на важливу деталь

Як повідомлялося, міністр закордонних справ України відвідує країни Африки для просування Формули миру Президента Володимира Зеленського та відкриття нових перспектив для країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-