Мін’юст: Реєстр збитків - вагомий крок у процесі притягнення РФ до відповідальності за агресію

Мін’юст: Реєстр збитків - вагомий крок у процесі притягнення РФ до відповідальності за агресію

Укрінформ
Заступниця міністра юстиції Ірина Мудра зазначила, що Реєстр збитків - вагомий крок в поступі до притягнення РФ до відповідальності за агресію.

Про це вона сказала в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Реєстр збитків - це вагомий крок в поступі до притягнення РФ до відповідальності за агресію. Але це лише перша складова комплексного механізму відшкодування збитків, завданих агресією РФ проти України. Кінцевою метою є створення всеохоплюючого компенсаційного механізму, який забезпечить реальну виплату компенсацій”, - сказала Мудра.

За її словами, так, крім Реєстру збитків, такий механізм відшкодування шкоди включатиме Компенсаційну комісію, яка безпосередньо розглядатиме претензії та присуджуватиме компенсації, та Компенсаційний фонд, який акумулюватиме кошти для виплати компенсацій.

«Тож одночасно з процесом запуску Реєстру збитків продовжується активна робота над створенням двох інших компонентів спеціального компенсаційного механізму – Компенсаційної комісії та Компенсаційного фонду. Зокрема йдеться про обговорення та пошуки правових конструкцій, які будуть покладені в основу міжнародного договору, на підставі якого базуватиметься спеціальний компенсаційний механізм. Адже попри все зло і горе, яке приніс агресор, притягнення його до відповідальності повинно відбуватися у суворій відповідності до вимог міжнародного права. Ефективна імплементація всеосяжного міжнародного механізму компенсації є запорукою досягнення справедливості для всіх, хто постраждав від незаконних дій Росії проти України», - пояснила вона.

Мудра також зазначила, що Міжнародний Реєстр збитків створено під егідою Ради Європи і базується на Розширеній частковій угоді про Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України, та функціонуватиме на підставі Статуту про Реєстр збитків, заподіяних агресією Російської Федерації проти України.

«Гаага – це символічне місто і його не випадкового називають столицею миру та справедливості, адже тут знаходяться МКС та спеціальні трибунали щодо Руанди та Югославії. Також тут базуються Євроюст і Європол. Розміщується величезна кількість представництв міжнародних організацій, державних та недержавних організацій, основним завдання яких є захист миру та панування справедливості. Гаага також погодилась на розміщення майбутнього спеціального трибуналу для України, який буде вести розслідування та судове переслідування злочинів і звірств, скоєних у цій агресивній російській війні. Найбільш послідовним буде те, що Реєстр завданих Україні російською агресією збитків буде розташований в Гаазі.

Більше того, ще 17 лютого цього року, уряд Нідерландів офіційно дав згоду на пропозицію України щодо створення міжнародної організації – Реєстру збитків, завданих Україні російською агресією. Відповідно, в Статуті Реєстру було закріплено, що місцезнаходженням Реєстру є м. Гаага, Королівство Нідерландів», - розповіла Мудра.

Вона також сказала, що статус і функціонування Реєстру в Королівстві Нідерландів буде врегульовано Угодою між приймаючою державою та Радою Європи.

«Реєстр має статус юридичної особи згідно з національним законодавством Королівства Нідерландів та України, і, таким чином, матиме можливість виконуватиме покладені на нього завдання. А отже, це означає наявність і офісу, і персоналу, і належної інфраструктури. Крім того, Статутом вже визначено структуру органів управління та нагляду за діяльністю Реєстру збитків. Після того, як створення Реєстру збитків закріплено юридично, ми розпочали активну підготовку – вирішення тих самих практичних питань, які необхідні для його практичного запуску», - сказала Мудра.

За її словами, Реєстр також матиме допоміжний офіс в Україні для цілей підтримання зв’язку з урядом України та сприяння розповсюдженню інформації та контактування з потенційними заявниками та громадськістю в Україні в цілому, зокрема щодо існування та мети Реєстру та процедури подання заяв про відшкодування шкоди.

«Реєстр прийматиме та оброблятиме інформацію про заяви про відшкодування шкоди та докази, інформацію, що підтверджують такі збитки, надані фізичним, юридичним особам, а також державі Україна. Всі дані будуть категоризовані та систематизовані, та щодо них буде проведена оцінка на придатність претензій для включення до Реєстру з метою їх майбутнього розгляду та винесення рішення про компенсацію. Реєстр не матиме функцій щодо розгляду щодо таких заяв, включаючи визначення відповідальності та присудження будь-яких виплат чи компенсацій», - пояснила вона.

Зокрема критеріями прийнятності для внесення заяв до Реєстру з метою їх майбутнього розгляду та винесення рішення будуть визначені у правилах і положеннях Реєстру. В той же час, основною умовою, для внесення заяв до Реєстру є те, що вони мають бути подані стосовно збитків, шкоди чи ушкоджень, які були завдані: починаючи з 24 лютого 2022 року, на території України в її міжнародно визнаних кордонах, виникли через міжнародно-протиправні діяння Російської Федерації в Україні або проти України.

Після того, як буде завершено всі організаційні та підготовчі заходи і Реєстр буде готовий приймати заяви про спричинені агресією збитки та шкоду буде проведено окрему комунікацію щодо порядку подачі заяв та доказів.

Читайте також: Країни G7 примусять Росію заплатити за післявоєнне відновлення України

Як повідомляв Укрінформ, на саміті Ради Європи у Рейк’явіку понад 40 країн і ЄС підписали договір про створення Реєстру збитків, завданих Україні агресією РФ. Ще три країни висловили готовність підписати декларацію і проходять внутрішні процедури.

Фото: Iryna Mudra

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-