ЄС у Хіросімі підтвердить підтримку української формули миру - Мішель

ЄС у Хіросімі підтвердить підтримку української формули миру - Мішель

Укрінформ
Європейський Союз рішуче підтримує запропоновану Президентом України Володимиром Зеленським формулу миру, яка передбачає встановлення миру на принципах територіальної цілісності та поваги до Хартії ООН.

Про це заявив у Хіросімі перед початком зустрічі G7 президент Європейської ради Шарль Мішель, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми стояли поряд з народом України з першого дня (російської агресії) у солідарності та рішучості. І ми будемо підтримувати їх так довго, як це буде необхідно. Ми підтвердимо нашу підтримку зусиллям України з досягнення тривалого миру. ЄС підтримує формулу миру Зеленського. Будь-який надійний план миру має грунтуватися на принципах Хартії ООН, на дотриманні суверенітету та територіальній цілісності. Одне зрозуміло: лише Україна буде вирішувати, коли розглядати (можливість) переговорів», - наголосив Мішель.

Він зауважив, що люди найбільше потребують миру та свободи. Саме такі цінності в основі Європейського Союзу, і він їх захищатиме.

«Саме тому ми підтримуємо народ України. Кремль продовжує розпалювати вогонь війни в Україні. Ми в ЄС напружено працюємо, щоб надати Україні все, чого вона потребує. Більше зброї. Більше боєприпасів. Це важливо для її контрнаступу», - зазначив президент Європейської ради.

Читайте також: Блінкен і Мішель обговорили питання подальшої підтримки України

Він також наголосив, що у Хіросімі з усією очевидністю можна бачити, що російська риторика, особливо ядерна, є неприйнятною та безвідповідальною. «І ми закликаємо росію припинити безумні дії навколо Запорізької атомної енергетичної станції, що наражають на ризик безпеку всього континенту», - заявив він.

Мішель наголосив, що ЄС надає великого значення ядерному роззброєнню та контролю над озброєнням. У Хіросімі лідери провідних країн світу підтверджують підтримку Договору про нерозповсюдження ядерної зброї.

«Ми й надалі підтримуватимемо Україну, надаючи потужну військову, політичну, гуманітарну та фінансову допомогу. ЄС та його країни-члени вже надали понад 70 мільярдів євро для допомоги Україні. ЄС також здійснює рішучі заходи для стримування російських військових дій. Нині ми зосереджені на тому, щоб закрити прогалини (у санкціях – ред.) та продовжувати відрізати росію від критично важливих поставок. Ми заборонимо торгівлю російськими алмазами. Російські алмази – не назавжди, тож ми заявимо відкрито та відверто, що ці санкції необхідні та виправдані», - заявив президент Євроради.

Водночас він наголосив, що російська пропаганда побудована на брехні та конспірології. ЄС бореться із нею з за допомогою даних і фактів та розвиває потужне партнерство з країнами в усьому світі. Зокрема, торік ЄС виділив 90 мільярдів євро на досягнення цілей глобального розвитку, що перетворило ЄС та його країни-члени у найбільшого донора країн, що розвиваються.

Читайте також: Зеленський: Потрібно ще більше консолідації світу для тиску на Росію

Як повідомлялося, у японській Хіросімі розпочався 48-й саміт Групи семи, який триватиме до 21 травня. Головною темою зустрічі японське головування у G7 визначило забезпечення стійкості глобальної економіки в контексті наслідків пандемії коронавірусу та російської агресії проти України.

Одним з пріоритетів зустрічі є продовження допомоги Україні.

Цього року на зустрічі G7 Європейський Союз представляють президент Євроради Шарль Мішель та президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-