Шмигаль на полях саміту Ради Європи зустрівся з керівниками понад 30 країн та організацій

Шмигаль на полях саміту Ради Європи зустрівся з керівниками понад 30 країн та організацій

Фото
Укрінформ
Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у рамках саміту Ради Європи у Рейк’явіку провів зустрічі з очільниками більше 30 держав і організацій для консолідації зусиль задля перемоги України.

Про це він повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

«Саміт глав держав та урядів Ради Європи став унікальним комунікаційним майданчиком для консолідації зусиль партнерів заради перемоги України. На полях саміту зустрівся з керівниками, президентами та премʼєр-міністрами понад 30 країн та організацій, зокрема Еммануелем Макроном, Анджеєм Дудою, Джорджею Мелоні, Шарлем Мішелем. Говорили про довгострокову підтримку нашої держави з Урсулою фон дер Ляєн, Олафом Шольцом та прем’єром Норвегії Йонасом Гаром Стере», - зазначив Шмигаль.

Також він розповів, що мав нагоду особисто подякувати прем’єру Великої Британії Ріші Сунаку та прем’єр-міністру Нідерландів Марку Рютте за домовленість спільно працювати над забезпеченням України бойовим повітряним потенціалом, а про готовність навчати українців пілотувати F-16 також заявив глава уряду Бельгії Александер де Кроо.

Читайте також: Шмигаль обговорив із генсеком Ради Європи кроки, необхідні для перемоги України

Крім того, глава уряду подякував прем’єр-міністру Данії Метте Фредеріксен за створення фонду допомоги Україні на $1 мільярд.

За його словами, відбулися також зустрічі з очільником уряду Португалії Антоніу Коштою та представниками Іспанії щодо військово-технічної підтримки.

Шмигаль зауважив, конкретні проєкти відновлення на Київщини обговорено з прем’єром Албанії Еді Рамою, а з главою уряду Хорватії Андреєм Пленковичем –допомога в гуманітарному розмінуванні. Глава українського уряду також скоординував подальші рішення, основу яким заклали на саміті Ради Європи, з Президентом Латвії Егілсом Левітсом, зокрема домовилися докласти зусиль, аби за час головування його країни в РЄ завершити створення спецтрибуналу щодо злочину агресії Росії. «Під час пленарних засідань та двосторонніх зустрічей партнери засвідчили свою готовність довгостроково надавати Україні необхідну допомогу. Об’єднуємо зусилля задля встановлення справедливості та зміцнення безпеки в Європі», - додав Шмигаль.

Як повідомлялося, у столиці Ісландії 16-17 травня проходив дводенний саміт глав держав і урядів 46 країн-членів Ради Європи. Одним з основних питань порядку денного саміту було створення Міжнародного реєстру збитків, завданих агресією Росії проти України.

Читайте також: Шмигаль у Рейк'явіку зустрівся із послом Штатів в ООН і подякував за системи ППО

У підсумковій декларації саміту глави держав та урядів 46 країн-учасниць Ради Європи запевнили у продовженні підтримки України "стільки, скільки буде потрібно", а також підтримали принципи української Формули миру і заявили про необхідність покарання керівництва РФ за злочин агресії.

Учасники РЄ закликали Росію негайно та безумовно вивести усі свої війська з України, Грузії та Молдови.

Фото: Денис Шмигаль, Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-