Боротьба України за демократію і свободу є спільною для всієї Європи – фон дер Ляєн

Боротьба України за демократію і свободу є спільною для всієї Європи – фон дер Ляєн

Укрінформ
Україна на полі бою відстоює не лише власну свободу і незалежність, але й цінності демократії, які є дорогими кожному європейцю, і саме тому Європа має підтримувати Україну у її боротьбі проти російської агресії так довго, як це буде необхідним.

Про це сьогодні під час виступу на саміті Ради Європи у столиці Ісландії, Рейк’явіку, заявила Президент Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні війна повернулася в Європу…. Україна воює за цінності, в які віримо й ми, і які є для нас настільки дорогими. Я дуже вдячна за нашу єдність у захисті миру та у просуванні демократії. Це саме та причина, з якої з якої була утворена Рада Європи, і саме це зібрало нас сьогодні тут. В той час, як Росія продовжує свою війну проти самої демократії, Європа є єдиною і вона стоїть за Україну. Це – наше зобов’язання», - наголосила Президент Єврокомісії.

Вона нагадала слова лауреатки Премії Сахарова Олександри Матвійчук, що Путін вдерся в Україну не тому, що боявся НАТО, але для того, щоб придушити рух України до демократії. Саме тому ця війна, яку Росія розв’язала проти України, є війною цінностей. Тож Європа має взяти на себе свою відповідальність за збереження демократії.

«Дуже вірним є те, що народ України вимагає відповідальності за російські воєнні злочини: за обстріли цивільних домівок, за холоднокровні страти, за викрадення дітей. Більше 19 тисяч дітей були вкрадені та вилучені із власних родин. Це саме те, на чому цей саміт в Ісландії має зосередити увагу», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що така увага є важливою для українців, оскільки перспектива невідворотної відповідальності може вже зараз утримати російських солдатів від здійснення нових воєнних злочинів. Але це також важливо для майбутнього. Тому що лише правосуддя може бути основою для тривалого миру в Україні, справедливого миру.

Президент Єврокомісії наголосила - з моменту створення Ради Європи, наш континент прямував до демократії. Європейці відбудували не лише свої міста, - вони відновили моральні основи Європи, помістили свободу, рівність та солідарність в серце європейського суспільства.

«Наша подорож продовжується, оскільки дедалі більше європейських країн рухаються від диктатури до демократії. Ця подорож продовжується сьогодні і всередині наших країн, коли права людини та верховенство права стикаються з викликами. Вона продовжується в Україні, та всюди, де люди виходять на вулиці та піднімають прапори на захист наших спільних цінностей», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Читайте також: Шольц: Війна з Росією не завершиться перемогою путінського імперіалізму

Вона зауважила, що сьогодні Європа знову підтверджує вірність своїм цінностям.

«Ми будемо робити все можливе, щоб Україна виграла мир, справедливий мир. Ми не будемо нічого робити для України без України. Саме тому ми рішуче підтримуємо українську формулу миру, яка є основою шляху до миру. Я закликаю всіх нас на цьому саміті дійсно встати на підтримку цієї формули миру. Прийшов час випробування. Дуже важливо, щоб ми об’єднали сили. Українці боряться за демократію та за свободу. Це наша спільна боротьба, і ми стоятимемо на їх боці так довго, як це буде необхідно. Слава Україні!, Хай живе Європа!», - завершила свій виступ Президент Єврокомісії.

Як вже повідомлялося, сьогодні у Рейк’явіку відбувається саміт Ради Європи, учасники якого розглядають найважливіші глобальні проблеми та питання міжнародних відносин, у тому числі – наслідки військової агресії Росії проти України та пошуки шляхів до справедливого миру.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-