Шольц: Війна з Росією не завершиться перемогою путінського імперіалізму

Шольц: Війна з Росією не завершиться перемогою путінського імперіалізму

Укрінформ
Російська війна проти України на мирного європейського порядку не завершиться путінською перемогою.

Таке переконання висловив канцлер ФРН Олаф Шольц у своїй промові на саміті Ради Європи в Рейк’явіку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Одного дня російська війна закінчиться. Ясно одне, що вона не завершиться перемогою путінського імперіалізму. Ми підтримуватимемо Україну до тих пір, поки не буде досягнуто справедливого миру», - заявив Шольц.

Одним з головних уроків, який Європа має винести з російської агресії проти європейського мирного порядку, є «необхідність усіма силами підтримувати Україну на її демократичному європейському шляху: в захисті від російської агресії, зміцнення правових інституцій, при відбудові», - сказав канцлер.

Він зазначив, що РЄ важлива для притягнення окупантів, російських воєнних злочинців і встановлення механізму стягнення компенсації за неймовірну шкоду, завдану Російською Федерацією, започаткування регістру збитків. Ці питання є одним з центральним завдань нинішнього саміту. Шольц також наголосив на ролі, яку Рада Європа може відіграти, зокрема, експертними висновками Венеціанської комісії, у набутті Україною та іншими країнами, які є кандидатами, в ЄС.

Коли була організована Рада Європа в 1949 році, спогади про Другу світову війну, розв’язану нацистською Німеччиною, були ще свіжими, а народи Європи сподівалися, що культ насильства вже позаду, сказав канцлер. За його словами, засновники цього органу прагнули запобігти повторенню такого насильства та несправедливості, забезпечити рівноправність усіх перед правами та обов’язками.

Читайте також: Україна може розраховувати на підтримку Європи – Шольц

Право, демократія, захист прав людини та мирне співіснування пов’язані нерозривно, підкреслив канцлер. Німецький лідер зауважив, що його батьківщина за часів влади націонал-соціалістів завдала нестерпних страждань Європі та світові, але війна стала можливою тому, що перед тим вони спробували знищити демократію, права людини розпалити ненависть у самій Німеччині.

Відразу після цього Шольц перейшов до того, 24 лютого Росія напала на Україну, щоби захопити її територію та пересунути кордони за допомогою сили.

«Цілком правильним рішення було виключити Росію з Ради Європи», - підкреслив він, додавши, що також правильно було призупинене членство в РЄ Білорусі через підтримку агресії її керівництвом. Водночас, зазначив Шольц, Рада Європа має наводити мости та контакти з представниками «іншої Росії та іншої Білорусі», в яких одного дня буде демократія, як би не важко було це сьогодні уявити.

Це перший саміт РЄ за 18 років. Його головна тема – України. По відеозв’язку до учасників завернувся Президент України Володимир Зеленський.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-