Україна може розраховувати на підтримку Європи – Шольц

Україна може розраховувати на підтримку Європи – Шольц

Укрінформ
Україна – це Європа та може розраховувати на підтримку європейських партнерів.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц у своїй промові з нагоди вручення Міжнародної премії імені Карла Великого Президенту України Володимиру Зеленському в місті Аахен 14 травня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна засвідчила: Україна – це частина європейської родини», - підкреслив Шольц. Він запевнив, що обіцянка, дана минулого літа щодо перспективи членства, буде виконана, що Україна може повністю покластися на європейських друзів, будь-то гуманітарна, фінансова чи збройна підтримка.

Українці і росіяни – не один народ, як стверджує російський президент путін у своїх імперських промовах, підкреслив Шольц. Українці – народ з неймовірно багатою культурою, традиціями, ідентичністю. І вони самі визначили своє майбутнє – європейське. Російська війна зміцнила Україну як політичну націю та зробила незворотнім її прагнення стати європейською нацією, сказав канцлер. За його словами, якщо путін сподівався відвернути Україну з європейського шляху, то своїми танками, дронами, ракетами він досяг протилежного.

Канцлер додав також, що Європа має багато за що дякувати українському народові та його президенту. Україна відстоює принципи, які відстоює Європа.

Відразу після нападу росії на Україну стало зрозумілим, що український народ не схилиться перед російським насильством, він буде боротися та протистояти брутальній російській агресії.

«Ми стоїмо разом і наша історія продовжуватиметься спільно… російська агресивна війна згуртувала ЄС і Україну як ніколи раніше. Солідарно та згуртовано ми стоїмо на боці України… Європа стоїть разом», - підкреслив він.

Шольц назвав дуже розумним рішенням присудження премії Президенту та цілому народу, адже вони діють разом з 24 лютого 2022 року. Європейські демократичні суспільства захоплюються та схиляють голову перед мужністю українського народу та його лідера, підкреслив німецький канцлер, завершився свій виступ українською: «Україна тут, Україна – це Європа. Слава Україні!»

Не церемонії присутні деякі лауреати цієї премії минулих років, зокрема, експрезидентка Литви Даля Грібаускайте, лідерка білоруської опозиції Світлана Тихановська, ексголова Європарламенту Мартін Шульц та інші.

Читайте також: Підтримка України і тиск на росію: Київ і Берлін підписали спільну декларацію

Міжнародна премія імені Карла Великого присуджується щороку з 1950 року за великий внесок в об’єднання Європи. Премія 2023 року була присуджена Володимиру Зеленському та українському народу.

Окрім Шольца з промовами виступили голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн і прем’єр Польщі Матеуш Моравецький.

На церемонії пролунала музика Мірослава Скорика та Валентина Сільвестрова, поезія Сергія Жадана.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-