Литва закликала відмовитися від табу у постачанні зброї Україні

Литва закликала відмовитися від табу у постачанні зброї Україні

Укрінформ
Голова уряду Литви Інгріда Шимоніте закликає відмовитися від табу у справі військової допомоги Україні, яка зазнала військового нападу з боку москви.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє LRT.

Вона сказала це у п'ятницю після зустрічі прем'єр-міністрів країн Балтії в естонській столиці Таллінні.

"Захищаючи свободу, ми не повинні думати про табу у справі військової допомоги", - сказала голова уряду Литви журналістам.

Вона закликала надати Києву необхідне озброєння, зокрема винищувачі та ракетні системи великої дальності.

"Ми повинні допомогти Україні перемогти у війні. Це єдиний шлях до сталого миру та запобігання новій війні в Європі", - сказала Шимоніте.

У свою чергу прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала країни ЄС ухвалити рішення про використання заморожених російських активів в Європі для відновлення України. За її словами, представники країн обговорять це питання у червні.

"Ми маємо змусити агресора заплатити за все, що він руйнує", - заявила прем'єр-міністр Естонії.

За її словами, ще якийсь час тому міжнародне співтовариство не було готове говорити про створення спеціального трибуналу для росії, але зараз вже обговорюються "юридичні умови".

Прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш наголосив, що безпека є пріоритетом для країн Балтії, і що важливо підтримувати Україну, а також піклуватися про власні можливості.

"Ми виділяємо на оборону близько 2,5% нашого валового внутрішнього продукту (ВВП). Я впевнений, що у майбутньому бюджеті ми збільшимо цю частку та наблизимося до 3% ВВП", - сказав він.

Міністри країн Балтії також обговорили майбутній Вільнюський саміт НАТО, проблеми регіональної безпеки та взаємну співпрацю.

Читайте також: До Німеччини прибули танки Abrams, на яких навчатимуться українські військові – ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, 10 лютого Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Прем’єр-міністр Литовської Республіки Інгріда Шимоніте провели зустріч у Києві. За її результатами очільники урядів зробили заяви для ЗМІ та розповіли, які саме теми порушували. Зокрема, тоді прем’єр-міністр Литви заявила, що литовські ПЗРК Stinger та ракети прибудуть до України найближчими днями.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-