Огризко має «нульові очікування» щодо миротворчої діяльності Китаю

Огризко має «нульові очікування» щодо миротворчої діяльності Китаю

Укрінформ
Колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко має «нульові очікування» щодо миротворчої діяльності Китаю для завершення розв’язаної росією війни проти України.

Про це дипломат заявив на пресконференції «Китайський підхід до вирішення конфліктів: загроза чи можливість?», повідомляє кореспондент Укрінформу.

Ексглава МЗС зазначив, що Китай називає агресію росії проти України «українською кризою», і вже з цього зрозуміла його позиція відносно російської війни. Окрім того, за даними деяких джерел, Китай все ж таки допомагає росії отримувати товари подвійного призначення, які використовуються у війні проти України.

«Тому, я думаю, що очікування для нас (щодо миротворчої діяльності Китаю. – ред.) – це моє припущення і передбачення – нульові. Китай буде грати в основному для Глобального Півдня, щоб себе там показувати миротворцем і на цьому намагатися заробити якісь бали виключно в китайських інтересах, а ніяк не українських. І власне, та робота, яку він зараз буде проводити, в тому числі з тим так званим спецпредставником (уряду Китаю у справах Євразії. – ред.), який десять років працював у росії, буде однозначно не проукраїнською», - сказав Огризко.

Голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко своєю чергою звернув увагу на те, що навіть західні політологи кажуть, що нейтральність Китаю насправді є «проросійською нейтральністю».

«Якщо йдеться про якісь спроби миру з боку Китаю, це ніколи не буде справедливий мир на підставі міжнародного права і територіальної цілісності та суверенітету України. Ми бачимо у 12 пунктах пропозиції чи мирного плану Китаю, що це насправді намагання посприяти своєму молодшому партнерові (росії. – ред.) і не більше того», - сказав Мережко.

Читайте також: Китай вже втратив можливість бути посередником у розв’язаній росією війні - Боррель

Як повідомлялося, спеціальний представник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей у понеділок, 15 травня, розпочне свою місію і відвідає Україну, Польщу, Францію, Німеччину та росію для обговорення шляхів політичного врегулювання «кризи в Україні».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-