Зеленському не дозволили звернутися до глядачів під час фіналу Євробачення

Зеленському не дозволили звернутися до глядачів під час фіналу Євробачення

Укрінформ
Президентові України Володимиру Зеленському не дали можливості звернутися до глядачів Євробачення через позицію організатора – Європейської мовної спілки, – яка заявила, що це може призвести до політизації заходу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Times.

«Євробачення – це міжнародне розважальне шоу, яке регулюється суворими правилами й принципами, установленими від моменту його створення», – заявив представник спілки. – Одним із наріжних каменів конкурсу є його неполітичний характер».

Читайте також: Eurovision Village запрошує гостей відвідати платформу «Відкрий Україну»

За його словами, «цей принцип виключає можливість робити політичні або подібні заяви в рамках конкурсу».

«Прохання пана Зеленського звернутися до глядачів на пісенному конкурсі Євробачення, хоча й було висловлене з похвальними намірами, на жаль, не може бути задоволене, оскільки це суперечило б правилам заходу», – додав представник спілки.

Водночас голова комітету лордів з питань комунікацій та цифрових технологій, колишній керівник політичного відділу BBC баронеса Тіна Стовелл зазначила виданню: «Це неправильне рішення – відмовити у виступі з посланням на підставі того, що вони не підтримують політичні заяви».

Читайте також: Євробачення-2023: визначилася друга десятка фіналістів

Також колишній міністр культури лорд Ед Вейзі вважає, що Зеленському слід дозволити виступити на Євробаченні.

«Це радісний вечір і зустріч європейських націй та артистів, але ми всі знаємо, що за цим стоїть, і жалюгідно ховатися від цього», – сказав він, зауваживши, що єдиною причиною, чому конкурс проводиться у Британії, є війна, «і було б шляхетно дозволити Зеленському зробити заяву про те, чому Україна опинилася в дуже прикрому становищі, не маючи можливості приймати конкурс».

Читайте також: Євробачення-2023: TVORCHI запустили маніфест із закликом продовжити підтримку Україну

Європейська мовна спілка, до якої входить близько 100 мовників, зокрема BBC, наголосила, що продовжує підтримувати Україну під час конкурсу, залучаючи до участі українських артистів. За її даними, загалом на конкурсі виступить не менш як одинадцять виконавців з України.

Крім того, у короткометражних відео на екрані представлено 37 місць в Україні, які дають уявлення про кожного з артистів перед їхнім виступом на сцені.

«Ми вважаємо, що це найкращий спосіб... показати, що музика об'єднує нас у ці важкі часи», – заявили представники спілки.

Читайте також: Руслана на Євробаченні виступила з оркестром національної опери Великої Британії

Як повідомляв Укрінформ, пісенний конкурс "Євробачення-2023" проходить у Ліверпулі після того, як Україна, яка перемогла на конкурсі 2022 року з піснею Stefania гурту Kalush Orchestra, не змогла задовольнити вимоги щодо проведення конкурсу через безпекові побоювання, спричинені російським вторгненням.

Фінал конкурсу відбудеться 13 травня. Україну представляє гурт TVORCHI з піснею Heart of Steel.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-