В МЗС Естонії переконані: Україна буде в НАТО

В МЗС Естонії переконані: Україна буде в НАТО

Укрінформ
Позиція Естонії та НАТО полягає у тому, що Україна буде членом Альянсу.

Про це заявив генеральний секретар Міністерства закордонних справ Естонії Йонатан Всевіов під час спілкування з журналістами, передає Укрінформ із посиланням на АрміяInform.

"Наша позиція (Естонії – ред.) і позиція НАТО полягає в тому, що Україна буде в НАТО, як було прийнято на Бухарестському саміті (2008 року – ред.). Ми тільки почали обговорення, тому що НАТО є консенсусною організацією. Це буде консенсусне рішення. Наша позиція полягає в тому, що ми повинні надати Україні якісь додаткові кроки до членства", – наголовив він.

Читайте також: Зустріч Військового комітету НАТО: Залужний туди не поїхав і правильно зробив

Одним з надважливих питань, які також будуть розглядатися на саміті у Вільнюсі це вступ Швеції до НАТО.

"Це буде величезна користь для безпеки Швеції, Естонії, для безпеки регіону Балтійського моря. Це буде величезна користь для НАТО в цілому. 2 країни ще не ратифікували (Туреччина та Угорщина – ред.). Я сподіваюся, що так і буде. Я дуже впевнений, що у Вільнюсі ми матимемо 32 союзники Альянсу", – відзначив Всевіов.

На думку естонського дипломата, відносини з росією та Заходом будуть залежати від осіб, кого росіяни визнають лідерами. З усім тим довіра між Заходом і рф, яка є основою будь-яких стабільних відносин, була докорінно порушена. Це сталося через російське вторгнення в Грузію 2008 року, вторгнення в Україну у 2014 році та вторгнення 2022 року – найбільше після 1945 року.

Читайте також: В Естонії 95 парламентаріїв підписали заяву на підтримку вступу України до НАТО

Всевіов також нагадав, що Захід може вижити та процвітати без відносин з рф.

"Ми довели, що можемо жити без багатьох речей, від яких залежали, наприклад, від російського газу", - сказав дипломат, додавши при цьому, що водночас всебічна підтримка України задля перемоги над агресором має залишатися в пріоритеті для Заходу.

За його словами нині всередині ЄС також триває робота, щоб заповнити прогалини, якими користується росія, аби обійти санкції.

"Світ змінився, змінилися загрози. Ми будемо виконувати рішення, прийняті в Мадриді минулого року. Але ми повинні рухатися вперед. Ми нарешті знову зосереджуємось на колективній обороні, якої не було 20 років тому. Наша жорстка сила – це насамперед економічна сила, де ми маємо успіх. Ми повинні бути стратегічними", - переконаний дипломат.

Читайте також: Україна має отримати конкретний план вступу до НАТО - глава МЗС Естонії

Як повідомляв Укрінформ, з початку минулого року естонський парламент виступив із п'ятьма заявами й одним зверненням на підтримку України та із засудженням діяльності росії. Остання за часом заява Рійгікогу була прийнята 94 голосами "за" 22 лютого і приурочена до річниці початку повномасштабної військової агресії рф в Україні. Вона висловлювала глибоку повагу до героїчного народу України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-