Литва приєднується до створення Радою Європи реєстру шкоди, завданої росією Україні

Литва приєднується до створення Радою Європи реєстру шкоди, завданої росією Україні

Укрінформ
Уряд Литви ухвалив рішення про приєднання до створення Радою Європи реєстру збитків, завданих унаслідок вторгнення росії в Україну.

Про це повідомляєLRT, передає Укрінформ.

У Міністерстві закордонних справ Литви зазначили, що створення реєстру є першим кроком на шляху до вироблення міжнародного механізму компенсації збитків, спричинених агресією росії проти України.

«Реєстр створюється на основі розширеної часткової угоди Ради Європи. Його засновниками стануть усі держави-члени Ради Європи, які візьмуть участь у затвердженні резолюції Комітету міністрів Ради Європи про прийняття розширеної часткової угоди», - сказала прессекретар міністра закордонних справ Литви Пауліна Левіцкіте.

Після цього будь-яка держава (не обов'язково член Ради Європи) зможе приєднатися до розширеної часткової угоди та реєстру.

Реєстр діятиме в Нідерландах. У ньому фіксуватимуться докази збитків та позови про відшкодування збитків або поранень. Він буде відкритий для фізичних та юридичних осіб, а також для України, включаючи регіональні та місцеві органи влади, державні чи контрольовані державою підприємства.

Очікується, що реєстр буде створено протягом наступного місяця.

Точний розмір щорічного внеску залежатиме від кількості держав, які беруть участь у реєстрі.

Читайте також: У Гаазі створять реєстр збитків, завданих Україні агресією рф – Зеленський

Як повідомляв Укрінформ, у квітні генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич заявила, що Міжнародний реєстр збитків, спричинених агресивною війною росії в Україні, у травні буде запущений групою держав-учасниць Ради Європи.

Очікується, що глави держав та урядів країн-членів Ради Європи схвалять цей крок на саміті в Рейк'явіку 16-17 травня. Планується, що штаб-квартира нової інституції розташовуватиметься в Гаазі, також буде філія у Києві.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-