США прагнуть, аби Китай змусив росію припинити війну – посол

США прагнуть, аби Китай змусив росію припинити війну – посол

Укрінформ
Китай має натиснути на путіна, щоби той припинив будь-які бойові дії в Україні, вивів свої війська, а Україна відновила свій суверенітет повною мірою.

Таку позицію офіційного Вашингтона висловив у вівторок американський посол в Китаї Ніколас Бернс під час прямого включення, організованого Центром Стімсона, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Китай має дуже тісні відносини з росією, відносини, у яких підтримує росію», - зауважив посол США в Пекіні.

Він зазначив, що інформаційне поле КНР наповнене проросійськими наративами, мовляв, у війні в Україні винуваті США й НАТО, що є абсурдом. Однак, за його словами, проблему війни створила одна людина – володимир путін, а цивілізоване суспільство намагається відстояти принципи, закладені в Статуті ООН.

Читайте також: Для Китаю буде розумним приєднатися до мирного плану Зеленського - посол Британії

«Те, що ми маємо побачити з боку Китаю – щоби він підштовхнув росію до виведення її військ, щоби Україна змогла повернути всю свою територію і знову стати повністю суверенною в усіх аспектах цього слова», - зауважив американський дипломат.

Він пояснив, що росія має припинити бомбардування мирних кварталів, шкіл, лікарень та житлових будинків.

Крім того, посол зауважив, що Сполучені Штати хотіли би працювати з китайською стороною у сфері глобальної продовольчої безпеки, особливо на тлі жорстокої й неправомірної агресії рф проти України. У цьому зв’язку він наголосив на важливості продовження чорноморської «зернової угоди», яка забезпечує поставки продовольства, зокрема, в країни Африки й Азії, які гостро потребують цього.

Читайте також: В МЗС України не виключають посередництва Пекіна у припиненні війни

Бернс також позитивно оцінив факт розмови лідера Китаю Сі Цзіньпіна з Президентом України. «Ми впродовж багатьох місяців пропонували китайцям підтримувати контакти на найвищому рівні з президентом Зеленським», - зауважив у цьому зв’язку представник США.

У цьому контексті він назвав недавню розмову лідерів «хорошим першим кроком», втім зауважив, що необхідно почекати, як ситуація розвиватиметься далі.

Як повідомлялося, Президент України Володимир Зеленський 26 квітня провів годинну телефонну розмову з Головою КНР Сі Цзіньпіном.

Фото: Alex Wong/Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-