Україна в НАТО є найкращим способом швидше завершити війну - Єрмак

Україна в НАТО є найкращим способом швидше завершити війну - Єрмак

Укрінформ
Україна сподівається отримати на саміті НАТО у Вільнюсі потужний сигнал щодо євроатлантичного майбутнього, а не чергове повторення твердження про «відкриті двері» до Альянсу.

Про це заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак під час спілкування з журналістами нідерландського національного телеканалу NOS і газети NRC, передає Укрінформ з посиланням на сайт Президента.

На переконання Єрмака, рішення про вступ України до НАТО – це найкращий спосіб пришвидшити завершення війни й гарантувати мир у Європі: «Україна довела свою здатність протистояти росії й захищає не лише себе, а й усю Європу. І надалі вже у складі НАТО Україна зможе разом із партнерами ще ефективніше захистити всі європейські країни та інші регіони світу».

«Народ України ухвалив рішення – ми хочемо бути в НАТО. Зараз близько 80% нашого населення підтримує цей рух», – додав він.

Крім того, як зазначив керівник Офісу Президента, на шляху до членства в НАТО Україна потребує конкретних дієвих гарантій безпеки, які убезпечать від повторення подібної агресії. І міжнародна робоча група під головуванням Андрія Єрмака та колишнього генерального секретаря НАТО Андерса Фога Расмуссена розробила документ Kyiv Security Compact, який пропонує такі гарантії безпеки для України до набуття членства в Альянсі.

Читайте також: Рішення про членство України в НАТО залежить від чотирьох держав - МЗС

«Коли ми говоримо про НАТО, я можу сказати, що Україна зацікавлена бути в НАТО, і Альянс також зацікавлений, щоб наша держава була його членом. За час повномасштабного російського вторгнення Україна довела, що здатна захистити себе, а отже, здатна допомогти захистити й інших членів НАТО», – переконаний Єрмак.

Глава ОП також заявив, що Україна не зупиниться, поки не звільнить усі тимчасово окуповані території, і для цього важливе продовження й посилення підтримки з боку країн-партнерів.

Єрмак розповів, що війська держави-агресора – рф – продовжують здійснювати ракетні атаки на цивільну інфраструктуру й мирне населення українських міст, і це триває вже понад 14 місяців. Зокрема, він нагадав нещодавній удар по Умані, яка є всесвітньо відомим місцем паломництва хасидів.

«Це жахлива війна проти цінностей усього вільного світу, наших спільних цінностей, проти свободи. Вони хочуть знищити українців, українську націю. Але наші люди, наші військові героїчні й хоробрі, і ми продовжуємо не лише обороняти нашу землю, а й звільняти тимчасово окуповані українські території. Ми не зупинимося, поки не звільнимо всі наші території в міжнародно визнаних кордонах», – наголосив він.

Читайте також: Резніков – про «снарядний голод»: Для контрнаступу підготовлений резерв

Єрмак зазначив, що зараз Україна готується до важливих контрнаступальних операцій. «Звичайно, нам потрібно більше й більше зброї. І ми надзвичайно вдячні за ту допомогу, яку одержуємо від наших партнерів, зокрема від Нідерландів, і очікуємо на подальшу підтримку. Відповідна робота з боку Президента Володимира Зеленського та членів нашої команди не припиняється», – сказав він.

Керівник Офісу Президента зауважив, що Україна потребує далекобійних ракет і сучасних літаків, які потрібні як для звільнення тимчасово окупованих територій, так і для захисту вільних і деокупованих регіонів нашої країни, а також повітряного простору.

«Все змінюється, і Україна змінила багато речей. Я впевнений, що наші партнери ухвалять необхідні рішення і ми отримаємо F-16», – зазначив Єрмак.

Читайте також: Рішення про літаки F-16 залежатиме від результатів контрнаступу – Кулеба

Як повідомлялося, зустріч глав держав і урядів НАТО відбудеться у Вільнюсі 11–12 липня 2023 року.

Президент Володимир Зеленський раніше заявляв, що Україна готується до саміту НАТО у Вільнюсі та очікує на політичне запрошення до Альянсу.

Він також наголошував, що Україна має отримати дієві гарантії безпеки ще до вступу до НАТО.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-