В ОП пояснили, чому Україна наполягає на міжнародній моделі трибуналу над рф

В ОП пояснили, чому Україна наполягає на міжнародній моделі трибуналу над рф

Укрінформ
Україна виступає за міжнародну, а не гібридну модель трибуналу, який дасть змогу винести вирок керівництву росії за злочин агресії від імені всього цивілізованого світу.

Про це зазначив заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов на онлайн-зустрічі з депутатами німецького Бундестагу, повідомили Укрінформу в ОП.

"Насамперед міжнародний сценарій створення трибуналу дасть змогу винести вирок путіну і його поплічникам не іменем України, а від імені всього цивілізованого світу. Україна - потерпіла сторона і рішення тільки від нашої сторони можуть сприймати як не до кінця об'єктивне", - пояснив Смирнов.

Читайте також: Президент: Кожен прояв терору рф - додаткові аргументи, що все має завершитись у трибуналі

Він також підкреслив, що створення гібридного трибуналу потребуватиме внесення змін до Конституції України, що, за його словами, неможливо зробити під час дії воєнного стану.

Заступник керівника Офісу глави держави розповів, що Україна уважно вивчила роботу Нюрнберзького трибуналу й Токійського процесу і саме тому вважає міжнародний варіант трибуналу найбільш прийнятним.

"У нас щодня помирають люди, щодня їх катують, ґвалтують, незаконно депортують. Ми просимо весь світ прокинутися і діяти. Просимо підтримати створення Міжнародного трибуналу, який змусить керівництво росії відповісти за злочин - агресію проти нашої країни", - наголосив Смирнов.

Читайте також: Стефанчук запросив відвідати Україну всіх, хто досі сумнівається в необхідності трибуналу для рф

Як повідомляв Укрінформ, у вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Нещодавно у західних ЗМІ з'явилася інформація, що Захід нібито розглядає як найбільш реалістичний варіант гібридного трибуналу для притягнення до відповідальності рф. Цей трибунал може поєднати юрисдикцію України та процес на основі міжнародного права.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-