Пекін вважає, що ЄС має розвивати відносини з Китаєм без урахування «кризи в Україні»

Пекін вважає, що ЄС має розвивати відносини з Китаєм без урахування «кризи в Україні»

Укрінформ
Посол Китаю в Європейському Союзі Фу Цун заявив, що ЄС має вибудовувати відносини та розвивати співробітництво з КНР без урахування позиції Пекіна стосовно «кризи в Україні».

Про це дипломат сказав в інтерв’ю китайському виданню The Paper, передає власний кореспондент Укрінформу.

За словами посла, «криза в Україні» викликає велике занепокоєння європейських країн і є тлом, на якому європейці розглядають всі інші питання.

«Це правда, що багато європейців оцінюють китайсько-європейські відносини через призму українського питання», - сказав Фу.

Читайте також: Посольство Китаю у Франції видалило запис заяви посла Лу Шає про колишні радянські республіки

Він розповів, що від часу свого приїзду наприкінці минулого року неодноразово наголошував європейській стороні, що відносини між Китаєм і ЄС є «багатогранними, а не однопроблемними», вони не спрямовані на треті сторони й не повинні залежати від них чи підпорядковуватися їм.

«Європейська сторона не повинна розглядати китайсько-європейські відносини через призму «кризи в Україні», - заявив посланець Пекіна.

Читайте також: ЄС з’ясує позицію офіційного Китаю щодо суверенітету пострадянських країн – Боррель

Він повторив відомі тези китайської сторони про те, що «Китай не є ні творцем, ні стороною кризи в Україні», позиція Пекіна щодо українського питання, викладена в «мирному плані» з 12-ти пунктів, є послідовною і чіткою, а також назвав закиди на адресу Китаю стосовно нещирості бажання припинити війну безпідставними.

«Китай також є жертвою цієї кризи, і звинувачувати Китай в українській кризі абсолютно неправомірно... Звичайно, ми маємо чітке розуміння складності та масштабності «кризи в Україні»... Китай продовжуватиме відігравати конструктивну роль у досягненні припинення вогню, щоб зупинити війну, пом’якшити кризу й відновити мир» - додав Фу.

Читайте також: Литва висловила КНР протест через скандальну заяву посла про статус пострадянських країн

Окрему увагу китайський дипломат приділив відносинам КНР з рф, відзначивши «певні непорозуміння та упередження» щодо них у Євросоюзі.

«Європейська сторона повинна мати правильний погляд на китайсько-російські відносини і правильно розуміти посилання на «відсутність верхньої межі»... Ми завжди вважали, що дружба і співпраця між країнами є нескінченними й не слід встановлювати жодних штучних обмежень. Китайсько-російська співпраця не має «стелі», і те ж саме стосується співпраці між Китаєм та ЄС», - наголосив Фу.

Читайте також: Італія хоче вийти з китайського проєкту «Один пояс, один шлях» - Bloomberg

Як повідомляв Укрінформ, високий представник ЄС Жозеп Боррель під час слухань у Європарламенті щодо стратегії відносин між ЄС і Китаєм заявив, що Європейський Союз не зможе розвивати «нормальні відносини» з КНР, якщо Пекін не скористається своїм впливом на росію, аби переконати її вивести війська з України та закінчити війну.

Посол Китаю в ЄС Фу Цун раніше заявляв, що Китай ніколи не був на боці росії у розв’язаній москвою війні проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-