Щоб висувати мирні пропозиції, спочатку потрібно відвідати Україну – Боррель

Щоб висувати мирні пропозиції, спочатку потрібно відвідати Україну – Боррель

Оновлено
Укрінформ
Ряд країн висувають пропозиції щодо мирного врегулювання в Україні, але для того, щоб такі пропозиції були дієздатними, треба спочатку відвідати Україну, та зрозуміти різницю між агресором та жертвою агресії: росія не хоче зупинити агресію, але Україна не може дозволити собі зупинити спротив російським загарбникам.

Про це сьогодні у Люксембурзі під час прес-конференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявив Високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми мали дискусію по Україні, як завжди. Міністр Кулеба в ході відеоконференції надав нам поточну інформацію про ситуацію на місцях, про пріоритети та потреби України. Ми знаємо, що Україна терміново потребує боєприпасів і ракет, і вони потребують їх для того, щоб захистити свою територію. Це не те, що росія не хоче зупинитися, і Україна теж не хоче. Ні. Все це не може бути так представлено. росія не хоче зупинити вторгнення, а Україна вимушена продовжувати захищатися. Це - вірний шлях, щоб пояснити, що саме там відбувається», - зауважив Боррель.

«З огляду на жах, що відбувається в Україні, багато людей закликають до миру. Я також закликаю до миру. Але ці заклики, - де вони були, коли росія нагромаджувала війська на кордонах? Ми всі хочемо миру, і перш за все – самі українці. Але це має бути справедливий мир, і до тих пір ми будемо продовжувати підтримувати оборону України», - додав Високий представник ЄС.

Читайте також: Для досягнення миру в Україні Євросоюз підтримує лише пропозиції Зеленського – представник ЄС

Він нагадав, що певні ідеї щодо мирного врегулювання в Україні надходили від Китаю, а також від Бразилії. Для того, щоб вони були дієвими, будь-хто має говорити з Києвом, поїхати туди, побачити агресію на власні очі, та подивитися на неї очами тих, хто кожного дня перебувають під бомбами. Будь-який такий миротворець має отримати дуже чітку уяву, що відбувається, що є агресор, який порушив міжнародну Хартію і вдерся до іншої країни, і є жертва цієї агресії, наголосив Боррель.

«Ми не можемо прийняти цей підхід коли хтось говорить – одна сторона не хоче зупинитися, але й інша – також. Ні. Ви не можете ставити на той самий рівень агресора та того хто піддається агресії. Саме тому ми підтримуємо Україну, включаючи поставки танків, засобів протиповітряної оборони, та навіть винищувачів. Так, деякі з країн-членів надають також авіаційні спроможності», - сказав Боррель.

Як повідомлялося, сьогодні в Люксембурзі відбулася рада міністрів ЄС із закордонних справ, головними темами якої були: обговорення подальшої допомоги для України, зокрема, з термінової поставки боєприпасів для її самооборони проти російської агресії, розвиток ситуації в Судані та шляхи реагування на неї, а також уточнення стратегії розвитку відносин між ЄС і Китаєм.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-