Для досягнення миру в Україні Євросоюз підтримує лише пропозиції Зеленського – представник ЄС

Для досягнення миру в Україні Євросоюз підтримує лише пропозиції Зеленського – представник ЄС

Укрінформ
Всі країни ЄС хотіли б бачити швидке зупинення російської агресивної війни проти України, але єдиним мирним планом, який може дозволити досягнення цієї мети, є «формула миру» Президента Зеленського.

Про це напередодні зустрічі міністрів закордонних справ ЄС, яка має відбутися 24 квітня у Люксембурзі, заявив офіційний представник ЄС, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Щодо мирної ініціативи. Ми підтримували і продовжуємо підтримувати мирний план Президента Зеленського. Ми обговорюємо з нашими українськими партнерами, як перевести цей план у багатосторонній формат, та просувати його далі. Саме це означає для нас обговорення миру в Україні у цей момент. Ви згадали інші ініціативи, але ми вважаємо й завжди вважали, що це справа українців – вирішувати, коли вони бажатимуть долучитися до будь-якої ініціативи у відносинах з росією», - зазначив представник ЄС, відповідаючи на запитання Укрінформу.

Читайте також: Зеленський запросив Мексику долучитися до реалізації української формули миру

Він зауважив, що нині значна територія України все ще перебуває під контролем російських окупантів, тож ЄС не чув будь-яких запитів від влади України щодо підтримки якихось негайних зусиль із припинення боротьби за їх звільнення. Рада ЄС підтримала формулу миру Президента Зеленського та працює над її реалізацією спільно з Україною.

Додаткове питання щодо «мирних пропозицій» президента Бразилії Лула да Сілва стосовно завершення війни в Україні викликали у джерела емоційну реакцію. Ці пропозиції, що були висунуті після візиту радника бразильського лідера до москви, містять дві головні складові, - вимогу негайного припинення вогню, та звинувачення на адресу ЄС у «затягуванні» війни шляхом постачання Україні зброї для самооборони.

Читайте також: Кулеба зустрівся із главою МЗС Іраку - говорили про експорт зерна і формулу миру

«Все це важливо сприймати у перспективі. Чи чув хтось такі мирні пропозиції, коли росія нагромаджувала свої війська й танки біля кордонів України до 24 лютого? Або коли російські війська були за 20 кілометрів від Києва? Або коли росія після провалу на Донбасі почала знищувати цивільну інфраструктуру, - чи чув хтось заклики до припинення вогню у той час?» - поставив питання офіційний представник ЄС.

«Саме зараз, коли росія переживає колапс свого зимового наступу, у тому числі біля Бахмуту, коли люди почали говорити про можливий контрнаступ України, а насправді – про звільнення її територій, - саме зараз на столі з’явилися ці «мирні пропозиції». Дуже жаль, але їх не можна розглядати інакше, ніж політично мотивовані. Війна виходить від володимира путіна, саме він вдерся у суверенну країну. Війна зупиниться в той момент, коли він зупиниться і виведе свої війська з України, - все дуже просто», - зауважило джерело.

Офіційний представник зазначив, що ЄС буде говорити з «бразильськими друзями» та пояснить, що зараз не настав вірний час для таких ініціатив. Такий вірний момент настане лише тоді, коли про це заявить сама Україна.

Читайте також: Макрон спробує залучити Китай до спільної відповідальності за мир в Україні

Як повідомлялося, президент Бразилії Луїс Інасіо Лула да Сілва 16 квітня заявив, що хоче разом з Китаєм та ОАЕ виступити посередником для досягнення миру в агресивній війні росії проти України.

Раніше Лула да Сілва запропонував Україні поступитися Кримом, щоб припинити війну. У Міністерстві закордонних справ України відповіли, що Україна не торгує своїми територіями і не вбачає жодної причини поступатися хоча б сантиметром української землі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-