Естонія розглядає військову допомогу Україні як інвестицію у власну безпеку - посол

Естонія розглядає військову допомогу Україні як інвестицію у власну безпеку - посол

Укрінформ
Естонія розглядає військову допомогу Україні, яка наразі сягнула 1% ВВП країни, як інвестицію у власну безпеку.

Про це заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск на брифінгу на тему: "Як Естонія підтримує Україну під час війни?" у Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Дипломат зазначив, що Естонія почала надавати Україні військову допомогу ще до початку повномасштабного вторгнення, "тому що ми бачили, що щось наближається".

"Ми почали надавати протитанкову зброю, таку як "Джавеліни", за п'ять днів до початку повномасштабного вторгнення. Я особисто супроводжував першу партію протитанкових ракет, яка прибула в Україну. Ми також надали десятки тисяч протитанкових мін, гаубиці 155-мм калібру і боєприпаси до них, десятки тисяч одиниць стрілецької зброї, обмундирування, побудували польові госпіталі, надали багато обладнання. У відсотках це дорівнювало 1% від нашого ВВП. Ми розуміли, що це насправді дуже потрібно Україні", - сказав Кууск.

Читайте також: Естонія закликала НАТО збільшити витрати на оборону: 2% ВВП – це мінімум

За його словами, естонський уряд завжди - і в 1990-х, і в 2000-х роках - розумів небезпеку, яка походить від росії, і вважав її стратегічним ворогом, хоча ніколи публічно не заявляв про цю позицію.

"Але люди це відчували. Ми знали, наприклад, що росія проводить військові навчання, під час яких розробляє плани відрізати якісь шматочки від Естонії. І те, що ми надаємо Україні військову допомогу, обладнання, зброю, - це інвестиція в наше майбутнє, тому що кожний російський танк, знищений наданим нами "Джавеліном", уже не поїде в Естонію. Тобто ці "Джавеліни" виконають ту місію, для якої були призначені", - акцентував посол.

Він поінформував, що витрати Естонії на оборону вже досягли 2 % ВВП.

"Ми очікуємо, що з часом вони досягнуть 3% ВВП", - зазначив Кууск.

Читайте також: Боєприпаси для України можна закуповувати поза межами ЄС - посол Естонії

Як повідомлялося, міністр оборони Естонії Ханно Певкур заявив, що військова допомога, яку Естонія надала Україні з початку повномасштабного вторгнення росії, становить близько 400 мільйонів євро, що перевищує одну третю річного оборонного бюджету країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-