Боєприпаси для України можна закуповувати поза межами ЄС - посол Естонії

Боєприпаси для України можна закуповувати поза межами ЄС - посол Естонії

Укрінформ
Якщо країни Європейського Союзу не можуть швидко виробити достатню кількість снарядів для України, вони мають звернутися до партнерів з-поза меж ЄС і зробити все можливе якнайшвидше.

Про це заявив посол Естонії в Україні Каймо Кууск на брифінгу тему: «Як Естонія підтримує Україну під час війни?» у Медіацентрі Україна — Укрінформ

«Якщо Європа не може виробити достатню кількість снарядів у стислі терміни, ми маємо звернутися до наших партнерів... і сказати, що нам треба виробляти снаряди для України, тому що вони їй насправді потрібні. Наприклад, ми можемо звернутися до Туреччини, яка є членом НАТО, або до Південної Кореї, яка не член НАТО, але є нашим союзником у Азійсько-Тихоокеанському регіоні, або до Канади і, звісно, до США. Ми всі в одному човні і маємо зробити все, що можемо, якомога швидше», - сказав Кууск.

Дипломат зауважив, що естонцям «трошки набридли» розмови деяких партнерів про те, «що, бачте, наші склади будуть спустошені після того, як ми передамо снаряди Україні».

«Коли наші (естонські - ред.) склади будуть спустошені, ми повинні будемо почати виробляти нові снаряди, в тому числі для України, тому що вони їй конче потрібні», - зазначив посол Естонії.

Читайте також: Нідерланди та Данія передадуть Україні 14 танків Leopard 2

Як повідомляв Укрінформ, у рамках програми надання 1 млн боєприпасів для України, країни ЄС досягли згоди щодо передачі снарядів зі складів, проте їх замовлення ще досі обговорюють.

За даними журналу Politico, країни ЄС сперечаються про те, чи повинні снаряди надійти лише від підприємств оборонної промисловості ЄС або, за необхідності, можна також звернутися до виробників поза ЄС. За даними видання Франція твердо виступає за купівлю снарядів лише у ЄС. Її підтримують Греція та Кіпр. Для Греції важливо, щоби за снаряди не платили турецьким підприємствам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-