Костін у США: Спецтрибунал щодо агресії рф має бути створений на базі резолюції Генасамблеї ООН

Костін у США: Спецтрибунал щодо агресії рф має бути створений на базі резолюції Генасамблеї ООН

Укрінформ
Спецтрибунал стосовно агресії російської федерації має бути створений на основі резолюції Генасамблеї ООН.

Про це зазначив генпрокурор Андрій Костін під час зустрічі з послом США з особливих доручень Бет Ван Скаак, в.о. юридичного радника Річардом Вісеком і в.о. помічника держсекретаря у справах Європи та Євразії Дереком Хоганом, під час якої сторони обговорили формат майбутнього трибуналу.

“Ми вважаємо, що трибунал має бути заснований на резолюції Генасамблеї ООН, яка уповноважить генсекретаря провести переговори про укладення відповідного договору між ООН і Україною. Тоді імунітет не завадить путіну й іншим високопосадовцям країни-агресора постати перед судом”, – цитує генпрокурора пресслужба відомства.

Як зазначається, на думку Костіна, те, що США визнали необхідність створення трибуналу щодо злочину агресії, є важливим кроком на шляху до забезпечення відповідальності керівництва російського режиму.

Він нагадав, що у міжнародній правовій практиці є приклади, коли міжнародний суд притягував до відповідальності главу держави. Спеціальний суд щодо Сьєрра-Леоне, створений на основі угоди між ООН і Сьєрра-Леоне, виніс вирок чинному президенту Ліберії.

Читайте також: Костін обговорив з представниками Мін'юсту США моделі спецтрибуналу для рф

Як повідомляв Укрінформ, у Державному департаменті США підтримали створення «гібридного трибуналу» для розслідування злочину агресії росії.

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з керівником ОП Андрієм Єрмаком, яка опрацьовує питання створення Спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Фото: ОГП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-