НАТО має надіслати Україні потужний сигнал щодо членства під час саміту у Вільнюсі – міноборони Литви

НАТО має надіслати Україні потужний сигнал щодо членства під час саміту у Вільнюсі – міноборони Литви

Укрінформ
Під час наступного саміту НАТО, який відбудеться у Вільнюсі влітку поточного року, союзники по Альянсу мають надіслати Україні потужний сигнал щодо її майбутнього членства, надати гарантії безпеки та не обмежуватися деклараціями, що були прописані під час Бухарестського саміту Альянсу у 2008 році.

Про це в Бухаресті під час виступу на Першій Чорноморській безпековій конференції Міжнародної Кримської платформи заявив міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Саміт НАТО у Вільнюсі відбудеться вже невдовзі. У Вільнюсі ми маємо надіслати потужний сигнал для України щодо перспективи її членства. Ми не можемо просто повторити ті ж рядки, що були прописані під час Бухарестського саміту. Я переконаний, що сильніші запевнення та зобов’язання мають бути надані для України», - наголосив литовський урядовець.

Він зауважив, що нещодавно відвідав Україну, зокрема прифронтове місто Харків, та переконався у двох речах. Перша полягає в тому, що українці вірять у перемогу та готові її досягати за будь-яку ціну. Другий фактор – у цих зусиллях час має вирішальне значення як для безпеки України, так і для європейської безпеки в цілому.

Читайте також: Аспекти безпеки в Чорноморському регіоні треба переглянути – Резніков

«У Вільнюсі ми повністю розуміємо, що Європа має піклуватися про оборону й безпеку наприкінці цієї війни. Навіть після війни російська загроза зберігатиметься, - для всіх нас, і у Чорноморському або Балтійському регіонах. Зараз ми маємо зробити все, щоб Україна перемогла. У цьому контексті ми маємо поєднати політичні та практичні зусилля», - зазначив Анушаускас.

Він підкреслив, що в політичному вимірі для досягнення цієї мети дуже важливою є комунікація із суспільством кожної з європейських країн, яке занепокоєне цінами на газ, робочими місцями та високою інфляцією. Завдання урядів – пояснити власному населенню, чому настільки важливо продовжувати підтримувати Україну, щоб вона ніколи не почувалася наодинці, та ніколи не втомлюватися у наданні такої допомоги.

Міністр оборони Литви висловив переконання, що практична допомога для України не обмежується лише поточним роком та має бути розрахованою на багато років уперед. При цьому йдеться не лише про надання Україні військового обладнання, що відбувається вже, але також про тренування українських військових, надання послуг з ремонту, реалізації заходів із зміцнення кібернетичної безпеки та економічної стійкості.

«Наша мета - зробити Україну настільки (близькою до ) НАТО, як вона може бути. Україна має бути готовою до членства, як була до цього готовою Фінляндія. З української сторони ми потребуємо зобов’язань щодо зміцнення демократичного контролю над Збройними Силами, запровадження процесу прийняття рішень західного зразка, інтеграцію (України) в структури НАТО. Це величезний виклик під час війни. Але я знаю від (міністра оборони України) Олексія Резнікова та інших друзів, що Україна впорається з цим завданням. Наприкінці НАТО буде сильнішим разом з Україною», - заявив Анушаускас.

Він зауважив, що самопожертва та мужність українців надають союзникам по НАТО час, щоб зміцнити власну безпеку. Тож Альянс має виконати рішення Мадридського саміту та зміцнити сили передової оборони та систему стримування на східному фланзі, що набуває особливої важливості в контексті рішення росії розмістити ядерну зброю на території білорусі.

Серед інших чинників європейської безпеки литовський міністр назвав створення надійної системи протиповітряного захисту в усьому регіоні від Північної Європи, Балтики й до Чорного моря, збільшення інвестицій в оборону та у модернізацію збройних сил кожної з країн-союзниць, а також «промислову мобілізацію» оборонного виробництва в інтересах як країн НАТО, так і України.

Анушаускас зробив окремий наголос на необхідності притягнення росії та її керівництва до правосуддя за злочини, що були скоєні та продовжуються під час російської агресії проти України.

Читайте також: Чорне море, як і Балтійське, має стати морем НАТО - Дмитро Кулеба

«Сьогодні ми маємо справу із надзвичайно небезпечним терористом путіним. Україна переможе, я не маю у цьому жодного сумніву. Ми маємо притягнути путіна та його режим до відповідальності за військові злочини, що були скоєні в Україні. Справедливість та правосуддя мають перемогти, і це станеться», - наголосив міністр оборони Литви.

Як повідомлялося, у Бухаресті проходить безпекова конференція в рамках Міжнародної Кримської платформи, в якій беруть участь представники урядів, дипломати та науковці провідних країн Європи та світу. Головною метою Кримської платформи, яка довела своє значення як потужний міжнародний форум, є повна деокупація Кримського півострова та звільнення України від російських загарбників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-