Моравецький: Відмова від захисту України загрожує кризою немислимих масштабів

Моравецький: Відмова від захисту України загрожує кризою немислимих масштабів

Укрінформ
Варшава і Вашингтон разом стоять на захисті свободи українського народу. Україну потрібно й надалі підтримувати, оскільки відмова від цього загрожуватиме глобальною кризою.

На цьому під спільного брифінгу для ЗМІ у Вашингтоні з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс заявив прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, передає кореспондент Укрінформу.

Глава польського уряду наголосив, що Польща і США зараз разом стоять на захисті свободи українського народу.

“Після краху комунізму росія причаїлася на майже три десятиліття, але повернення російського імперіалізму є провісником нової холодної війни. Якщо ми не захистимо Україну, то ризикуємо конфліктом і глобальною кризою немислимих масштабів”, - підкреслив Моравецький.

Читайте також: Моравецький: В інтересах Польщі - союз зі США і Західною Європою для допомоги Україні

Він наголосив, що путін не зупиниться на Україні, а тому всі вільні народи мають об’єднатися і зупинити росію, поки це не пізно зробити.

Моравецький підкреслив, що стара Європа вірила у порозуміння з росією і програла. Однак є нова Європа, яка пам’ятає, чим був російський комунізм, а Польща є лідером цієї нової Європи.

Глава польського уряду нагадав, що Варшава збільшує витрати на оборону до 4% від ВВП країни, а також здійснює закупівлю озброєння із США.

“Польща хоче побудувати найсильнішу армію в Європі. Тому ми хочемо співпрацювати з найдосконалішою оборонною промисловістю світу, тобто американською”,- констатував польський прем’єр.

Читайте також: У Польщі побудують склади НАТО з тисячами одиниць озброєння – Моравецький

Моравецький зазначив, що як і в часи комунізму Америка стає джерелом надії для вільної Європи.

За його словами, що відносини між Варшавою і Вашингтоном є дуже добрими, але вони ще не досягли свого максимуму.

“Я переконаний, що війна в Україні – це не лише початок кінця російського імперіалізму, а й початок оновлення трансатлантичної спільноти”, - наголосив польський прем’єр.

Читайте також: У Польщі розповіли про деталі нового оборонного замовлення України

Cвоєю чергою Гарріс наголосила на сильному союзі США із Польщею, який за останні роки посилився. Вона звернула увагу на кілька візитів президента США Джо Байдена та свій візит до Польщі від початку повномасштабної російської агресії в лютому минулого року, що свідчить по високий рівень партнерства між країнами.

“Польща є надійним союзником, другом і партнером США. Ми маємо міцні відносини, що спираються на спільних пріоритетах і демократичних цінностях”,- наголосила віцепрезидентка США.

Читайте також: Представник Польщі в ООН порівняв злочини рф в Україні з Катинню

Як повідомляло агентство, візит прем’єр-міністра Польщі до США триватиме до четверга, 13 квітня. Головними темами візиту будуть питання безпеки Польщі, допомоги Україні, польсько-американська економічна співпраця, питання співпраці між країнами у сфері енергетики. У Вашингтоні крім переговорів з віцепрезиденткою США Камалою Гарріс, Моравецький зустрінеться з представниками американських компаній у сфері ОПК, а також проведе зустріч в Atlantic Council.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-