Президентка Єврокомісії закликала Китай сприяти встановленню справедливого миру в Україні

Президентка Єврокомісії закликала Китай сприяти встановленню справедливого миру в Україні

Укрінформ
Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн закликала голову КНР Сі Цзіньпіна сприяти встановленню справедливого миру в Україні, оскільки Китай як постійний член РБ ООН має особливу відповідальність за дотримання базових принципів Хартії ООН.

Про це вона заявила після зустрічі з китайським лідером, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей візит відбувається на тлі серйозних викликів та посилення напруги, зокрема внаслідок агресивної війни росії проти України. Позиція Китаю у цьому зв’язку дуже важлива для Європейського Союзу. Як член Ради Безпеки ООН Китай несе велику відповідальність, і ми очікуємо, що він відіграватиме свою роль та просуватиме справедливий мир з повагою до суверенітету та територіальної цілісності України, що є однією з основ Хартії ООН», - заявила президент Єврокомісії.

Вона повідомила, що під час переговорів з Сі висловила тверду підтримку мирному плану Президента України Володимира Зеленського, а також привітала деякі з принципів, що були запропоновані Китаєм.

«Це, зокрема, стосується питання ядерної безпеки та зменшення ризиків, а також заяви Китаю щодо неприйнятності ядерних погроз або застосування ядерної зброї. Ми також розраховуємо на те, що Китай не надаватиме військове обладнання для росії - прямо або опосередковано. Тому що ми всі знаємо: озброєння агресора буде суперечити міжнародному праву та суттєво зашкодить нашим відносинам», - наголосила фон дер Ляєн.

Читайте також: Китай погоджується, що ядерну зброю слід виключити з «конфлікту в Україні» – Макрон

Як повідомлялося, минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон запропонував президенту Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн здійснити візит до Пекіна для обговорення та пошуку рішення у проблемних питаннях у відносинах між Європою та Китаєм. Обидва європейські лідери зараз перебувають у столиці Китаю.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-