В уряді ФРН не погоджуються зі словами віцеканцлера про повільну військову допомогу Україні

В уряді ФРН не погоджуються зі словами віцеканцлера про повільну військову допомогу Україні

Укрінформ
У Федеральному уряді не поділяють думку віцеканцлера, міністра економіки Роберта Габека, який під час візиту в Київ вибачився за запізнення з поставками зброї в Україну.

Висловлювання Габека прокоментував на брифінгу речник уряду Штеффен Гебештрайт, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми робили саме те, що є правильним і завжди в правильний час», - заявив речник і нагадав, що його держава користується при наданні військової допомоги 3 принципами: підтримати, наскільки це можливо, не довести до прямого конфлікту між НАТО та рф і не робити односторонніх кроків, але виключно в координації з партнерами.

Гебештрайт підкреслив, що Берлін діє в такому руслі з 26 лютого 2022 року, коли були відправлені перші партії зброї. В кінці квітня Німеччина вже почала передавати системи Panzerhaubutze 2000 і Gepard, згодом додалися РСЗВ, системи ППО та зрештою – бойові танки та БМП. До того ж, саме Німеччина організувала «кільцеві обміни», що дозволило передати Україні чимало зброї радянського зразку.

Наразі ФРН є найбільшим постачальником зброї Україні в материковій Європі та другим після США в світі, зауважив речник.

Читайте також: Відбудова Чернігівщини: Зеленський показав віцеканцлеру ФРН ремонт мосту через Десну

Під час зустрічі з Президентом України в Києві Габек заявив: «Мені глибоко соромно, що було надто пізно… Ми змінили нашу позицію (не постачати зброю в зони конфлікту – ред.), але це зайняло надто багато часу».

Слід зауважити, що під час свого візиту в Україну в травні 2021 року Габек, який тоді ще не був членом уряду, висловився за надання зброї Україні «для самооборони», за що був підданий суворій критиці вдома, в тому числі в лавах власної партії.

Після повернення з України зараз політик заявив журналістам, що він підтримує позицію канцлера в тому, що Німеччина не повинна стати стороною війни. На запитання, що він особисто бачить як «червону лінію» Габек назвав присутність німецьких солдатів в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-