Австрійська партія свободи зайняла сторону ґвалтівника – Щерба

Австрійська партія свободи зайняла сторону ґвалтівника – Щерба

Укрінформ
Австрійська партія свободи, яка 80 років тому була заснована колишніми нацистами, зайняла сьогодні своїм протестом проти виступу Президента України в парламенті Австрії сторону нового гітлера – путіна.

Як передає Укрінформ, про це написав у своїй статті для австрійської газети Die Presse колишній посол України в Австрії Олександр Щерба.

У своїй статті колишній посол України в Австрії зазначає, що коли рік тому побачив по телебаченню, як історичні Ворота героїв у Відні було підсвітили українськими кольорами, то це "незабутній для мене момент, від якого я ледь не заплакав".

"Ця пристрасть, ця хвиля співчуття, ця безумовна готовність тисяч австрійців допомагати, ці відкриті двері для українських біженців - то був момент істини про Австрію. Країну, в якої є серце", - додав він.

Читайте також: Глава МЗС Австрії підтримав ордер МКС на арешт путіна: це – правильний сигнал

За словами Щерби, це сильно контрастувало з незмінним нейтралітетом, про який Австрія завжди згадувала, "щойно на обрії з’являлася росія".

"Не дивно: бути нейтральним, коли на твого сусіда напали, коли його міста та села бомблять і спалюють - таке можливе тільки для людей без моралі та розуміння. Принаймні так я думав тоді", - написав колишній посол в Австрії.

Він зазначив, що сьогодні теж мав бути "незабутній історичний момент": "Володимир Зеленський, героїчний президент країни, на яку брутально напали, яка спливає кров’ю, але не здається, був нарешті запрошений звернутися до австрійського парламенту".

"Багато австрійців, людей великої душі, справжні друзі, доклали зусиль, щоб ця промова прозвучала. Я їм безмежно вдячний. Але "вдячність" не єдине слово, яке приходить зараз на думку. У пам’яті залишилася ще одна картина – фракція Австрійської партії свободи, яка демонстративно залишає залу. А також чимало порожніх стільців серед фракції соціал-демократів. Для мене, як і для багатьох українців - це було як ляпас", - написав Щерба.

Читайте також: У парламенті Австрії засудили бойкот Зеленського «друзями путіна» з Партії свободи

Він нагадав, що позиція АПС щодо росії є давно відомою.

"Вона – нейтральна. Адже підписати угоду про дружбу з путінською партією, їздити в окупований Крим, вести на Ібіці переговори про продаж росії ледь не половини Австрії, повторювати як папуга, мантри російської зовнішньої політики - це, на думку АПС, нейтралітет. Ну, що ж, треба віддати їм належне, вони послідовні у своїй безсоромності", - зазначив експосол.

Щерба вказав на те, що у світі є люди, "для яких нейтралітет – це свобода бути негідником".

Читайте також: Австрія не є політично нейтральною і стоїть на боці України – спікер парламенту

Поруч з цим, він нагадав, що "80 років тому люди, які згодом заснували Австрійську партію свободи, спалили Україну дотла": "Вони вели агресивну війну, вбивали, гвалтували, руйнували. Себто робили в Україні багато з того, що путінці творять зараз. В 1941-му році вони так само вдерлися на українську землю на своїх танках – з музикою, сміхом і безмежним презирством до "людського матеріалу", який населяє цю землю. Три роки по тому їх ганебно прогнали – скривавлених, принижених і розчавлених".

За словами дипломата, на цьому історичному тлі обрати таку лінію поведінки, яку обрала АПС під час виступу Зеленського (до речі, нащадка євреїв, які пережили Голокост) – "це сором з людської точки зору і скандал з історичної".

"росія хоче знову бути імперією. Україна просто хоче бути. Україна бореться за свободу. путін же веде ту ж війну, що і всі диктатори в історії. Проти свободи, прогресу і людяності. З цієї точки зору, путін перебуває на тому ж боці історії, що і гітлер і всі імперіалісти перед ним. І це теж, в чомусь момент істини, в який кожен – хоче він того чи ні – обирає сторону. Неможливо бути нейтральним, коли в твоїй присутності відбувається зґвалтування. Але цілком можливо бути негідником, який робить вигляд, що нічого не бачить. Австрійська партія свободи обрала сьогодні сторону гвалтівника. Слава Богу, Партія свободи – це ще не вся Австрія", - підсумував Щерба.

Читайте також: Зеленський закликав австрійських депутатів приїхати до України

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський у четвер виступив під час відеовключення з промовою перед Національною радою Австрії.

Ультраправа та проросійська Партія свободи (FPÖ) єдиною з парламентських партій виступила проти промови Глави Української держави. Напередодні очільник цієї партії Герберт Кікль заявив, що виступ Президента України як "представника воюючої сторони" в парламенті Австрії є порушенням нейтрального статусу країни.

Після вітального слова голови Національної ради Вольфганга Соботки депутати від FPÖ були єдиними, хто не аплодував появі українського лідера. Натомість на початку виступу Зеленського члени цієї опозиційної партії, яка раніше мала меморандум про співпрацю з кремлівською "Єдиною росією", поставили на свої місця плакати з написами "Місце для миру" і "Місце для нейтралітету" та залишили залу, не ставши слухати слова Президента України про російські воєнні злочини.

Читайте також: Австрія досі не передала обіцяну Україні допомогу для енергетичної інфраструктури — ЗМІ

Чотири інші австрійські парламентські партії, як правлячі, так і опозиційні, у своїх виступах після звернення Зеленського засудили поведінку Партії свободи за бойкот нею виступу Президента України та поширення прокремлівських наративів.

При цьому, в залі також були відсутні багато депутатів від Соціал-демократичної партії Австрії, яка офіційно не бойкотувала виступ українського лідера.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-