Веніславський вважає, що Україна ратифікує Римський статут у короткостроковій часовій перспективі

Веніславський вважає, що Україна ратифікує Римський статут у короткостроковій часовій перспективі

Укрінформ
Член Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки, представник Президента у парламенті Федір Веніславський вважає, що Україна ратифікує Римський статут у короткостроковій часовій перспективі.

Таку думку він висловив під час брифінгу в Медіацентрі "Україна – Укрінформ".

За його словами, навколо ратифікації Римського статуту багато дезінформації. "Одна з найпоширеніших "страшилок" - що, якщо Україна ратифікує Римський статут, одразу всі військовослужбовці, які виконували бойові завдання на території України, потрапляють під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду", – зазначив Веніславський.

У цьому контексті він зауважив, що Верховна Рада минулого року на законодавчому рівні регламентувала діяльність МКС на території України. На переконання народного депутата, наразі створено достатнє правове підґрунтя для того, щоб Міжнародний кримінальний суд виконував усі свої функції на території України, попри нератифікацію державою Римського статуту.

Водночас Веніславський підкреслив: "Ратифікація Римського статуту на черзі. Ми над нею працюємо. Але спочатку необхідно зняти напругу в суспільстві, зокрема, двояке тлумачення підходів до ратифікації Римського статуту. Я думаю, що Україна ратифікує його в достатньо короткостроковій перспективі".

Читайте також: Ордер на арешт путіна руйнує міф про неможливість притягнення його до відповідальності — депутат

Раніше голова Комітету ВР з питань правової політики Денис Маслов в інтерв‘ю Укрінформу заявляв, що ратифікації Україною Римського статуту мають передувати серйозні консультації з військовослужбовцями та громадськістю.

Римський статут Міжнародного кримінального суду – міжнародний договір, що заснував МКС, він ухвалений на дипломатичній конференції в Римі 17 липня 1998 року і набрав чинності з 1 липня 2002 року. Україна підписала Римський статут 20 січня 2000 року, але Верховна Рада донині не ратифікувала його.

Ратифікація Римського статуту дозволить поширити юрисдикцію МКС на Україну та почати розслідування злочинів на території держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-