Ядерна риторика росії небезпечна та безвідповідальна - НАТО

Ядерна риторика росії небезпечна та безвідповідальна - НАТО

Заява
Укрінформ
У відповідь на слова росії щодо намірів розмістити ядерну зброю у білорусі та продовження її ядерних погроз на адресу України й колективного Заходу речник Альянсу виступив із заявою, у якій засуджується ядерна риторика кремля як «небезпечна та безвідповідальна».

Про це сьогодні заявила речниця НАТО Оана Лунгеску, повний текст її заяви є у розпорядженні Укрінформу.

«російська ядерна риторика є небезпечною та безвідповідальною. НАТО зберігає пильність, і ми продовжуємо уважний моніторинг ситуації. Ми не бачили жодних змін у ядерних позиціях росії, які б могли привести нас до уточнення наших. Ми готові захистити та оборонити всіх союзників по НАТО», - наголосила речниця Альянсу.

Вона назвала «абсолютно хибним» посилання росії на систему розподілу ядерних сил НАТО для виправдання своїх безвідповідальних заяв та намірів.

«Союзники по НАТО діють з повною повагою до власних міжнародних зобов’язань. росія постійно порушувала свої зобов’язання у сфері контролю над озброєнням, останнім таким випадком стало призупинення її участі у новому договорі START. росія повинна повернутися до його дотримання та діяти у дусі доброї волі», - підкреслила Оана Лунгеску.

Читайте також: Намір росії розмістити в білорусі ядерну зброю є порушенням договору про нерозповсюдження - МЗС

Як повідомлялося, путін заявив, що росія розмістить тактичну ядерну зброю у білорусі. Раніше, у лютому поточного року, президент рф оголосив про "призупинення" участі москви у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь зі США (Новий START), хоча положення цього документу не передбачають можливість його «призупинення».

СНО-3, також відомий як New START, був підписаний у Празі навесні 2010 року на 10 років, термін його дії вичерпувався 5 лютого 2021 року. У 2021 році США і росія домовилися про продовження дії цього Договору на наступні п’ять років.

Читайте також: Данілов: кремль узяв білорусь у «ядерні заручники»

Згідно з СНО-3, кожна зі сторін-учасниць зобов’язується скоротити до фіксованої кількості 1550 одиниць кількість ядерних боєзарядів та до 700 одиниць – кількість розгорнутих засобів їх застосування, включаючи міжконтинентальні ракети, підводні човни та стратегічні бомбардувальники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-