Точицький: Від наповнення кожного пункту формули миру залежатиме майбутня архітектура безпеки світу

Точицький: Від наповнення кожного пункту формули миру залежатиме майбутня архітектура безпеки світу

Укрінформ
Майбутня архітектура світової безпеки залежатиме від того, наскільки буде наповнено конкретним змістом кожний з десяти пунктів запропонованої Президентом Володимиром Зеленським "Формули миру".

Про це заявив заступник міністра закордонних справ Микола Точицький під час панельної дискусії на тему: «Дипломатичний фронт. Як українська дипломатія наближає перемогу над росією» в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

Заступник глави МЗС зауважив, що росія з 2014, а особливо з 2022 року почала руйнувати не лише Україну, а й світовий порядок.

"Порушення державою-членом Ради безпеки ООН основоположних принципів - це і є та руйнація, яка дозволяє нам говорити про справедливість "Формули миру", яка була підтримана (Генасамблеєю ООН. - ред.)... Я думаю, що від того, наскільки ми наповнимо кожний з 10 пунктів "Формули миру", буде залежати майбутня архітектура світової безпеки", - сказав Точицький.

Коментуючи гарантії безпеки для України, він зазначив, що "як переконаний євроатлантист" не бачить сьогодні кращого військового гаранта, ніж НАТО.

"Так, навіть та сама п'ята стаття (Північноатлантичного договору - ред.) недосконала, тому що там дається час на консультації, однак для тих країн, які поділяють спільні цінності і здатні їх своїми силами і засобами захищати, окрім НАТО поки що нічого не існує", - констатував дипломат.

Він додав, що, на його думку, "це і є майбутнє" для України.

"Не обов'язково воно реалізується вже завтра. Бажано, але не обов'язково. Але від того, як швидко Україна стане частиною цієї організації, залежатиме спокій, як мінімум, на Європейському континенті", - вважає Точицький.

Читайте також: Єдиною гарантією стримування рф від агресії в майбутньому є вступ України до НАТО - Наєв

Як повідомлялося, у вересні минулого року Президент України Володимир Зеленський виступив на 77-й сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку. Основними темами промови стали війна Росії проти України, покарання агресора та пошук шляхів до миру та безпеки в майбутньому. Зокрема, із трибуни ГА ООН президент озвучив українську "Формулу миру".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-