Венеціанська комісія ухвалила висновок, пов’язаний з процедурою призначення керівників НАБУ і ДБР

Венеціанська комісія ухвалила висновок, пов’язаний з процедурою призначення керівників НАБУ і ДБР

Укрінформ
Венеційська комісія ухвалила висновок щодо процедури призначення та звільнення на та з посади директорів Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) і Державного бюро розслідувань (ДБР).

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на відповідний документ, опублікований 14 березня.

Як наголошується у висновку, Конституційний суд України (КСУ) за поданням Верховної Ради розглядає проєкт змін до статей 85 і 106 Конституції щодо порядку призначення на посаду та звільнення з посади директора НАБУ та директора ДБР.

12 грудня 2022 року виконувач обов'язків голови Конституційного суду звернувся із листом до Венеційської комісії з проханням про надання висновку щодо цього.

Зазначається, що питання, поставлені КСУ перед Венеційською комісією, стосуються зокрема сумісності проєкту конституційних змін з принципами, закріпленими в Конституції, такими як принцип поділу влади, стримувань та противаг, демократії і поваги до верховенства права. КСУ також цікавить, чи можуть ці зміни негативно вплинути на захист прав і свобод людини.

Щодо цих питань Венеційська комісія вважає, що запропоновані зміни відповідають мінімальним вимогам парламентського впливу та контролю над виконавчою владою та не виходять за межі сфер, відведених для законодавчої, виконавчої або президентської влади.

Читайте також: Висновок Венеційської комісії щодо закону про олігархів очікується у червні - Стефанішина

«З точки зору верховенства права, проєкт змін до Конституції сформульований у зрозумілий спосіб, і зрозуміло, що конституційні зміни, у разі їх ухвалення, будуть розвинуті в імплементаційному законодавстві щодо обох відповідних інституцій. У такому підзаконному акті Верховна Рада може розглянути подальші шляхи вдосконалення процесу призначення обох директорів на конкурсній основі, щоб забезпечити справедливий процес призначення на основі заслуг і гарантувати його відповідність конституційним положенням про права людини, пов'язаним з правом на участь в управлінні державними справами, недискримінацією, рівністю та належною правовою процедурою», - йдеться у документі.

Венеційська комісія наголосила, що остаточне рішення про те, чи створюють запропоновані зміни конфлікт з положеннями Конституції щодо прав людини, залишається за Конституційним судом.

Крім того, КСУ цікавило, чи можливо для парламенту та Конституційного суду продовжувати розгляд та ухвалення цих змін під час режиму воєнного стану, оголошеного в Україні у зв'язку з агресією росії.

Щодо цього Венеційська комісія розглянула два альтернативні тлумачення конституційної норми, яка забороняє внесення поправок до Конституції під час дії воєнного стану (стаття 157 Конституції). В результаті було віддано перевагу лінії аргументації, що Конституція забороняє лише остаточне ухвалення конституційних змін, а не підготовчі чи проміжні кроки в цьому процесі (такі як отримання висновку КСУ).

Водночас Венеційська комісія наголошує, що остаточну відповідь на це питання має дати КСУ у світлі конституційної традиції країни. Комісія також зазначає, що висновок КСУ, винесений відповідно до статті 159 Конституції, є обов'язковим, але не накладає додаткових зобов'язань щодо внесення поправок до Конституції.

Як повідомляв Укрінформ, 6 березня Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні призначив директором Національного антикорупційного бюро Семена Кривоноса.

Повноваження попереднього директора НАБУ Артема Ситника закінчилися 16 квітня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-