Спецтрибунал і компенсація росією збитків Україні юридично не пов’язані - Кориневич

Спецтрибунал і компенсація росією збитків Україні юридично не пов’язані - Кориневич

Укрінформ
Для настання повноцінної відповідальності росії за злочин агресії проти України необхідно створити два окремих юридичних механізми – спецтрибунал і міжнародний компенсаційний механізм за реєстром збитків.

Про це заявив посол з особливих доручень Міністерства закордонних справ Антон Кориневич на пресконференції в Укрінформі на тему: "Міжнародний військовий трибунал: що змінилося за рік?"

Кориневич зауважив, що питання настання повноцінної відповідальності рф є комплексним, і для цього необхідно заповнити дві прогалини – це створення спецтрибуналу щодо злочину агресії проти України і заснування міжнародного компенсаційного механізму за реєстром збитків.

«У документах і Ради Європи, і ЄС, і в рішеннях парламентських асамблей міжнародних організацій підкреслюється, що треба створити обидва механізми. Юридично вони будуть окремі. Тобто спеціальний трибунал щодо агресії проти України юридично і технічно не пов’язаний з питанням міжнародного компенсаційного механізму і реєстру збитків. Але ясно, що вони ідеологічно пов’язані всім цим процесом притягнення росії до відповідальності. І звичайно, з кожним рішенням будь-якого судового органу щодо відповідальності росії як держави чи конкретних російських посадовців зростатиме політична легітимність будь-яких процесів щодо компенсацій і репарацій», - сказав посол з особливих доручень МЗС.

Він пояснив, що основним завданням спецтрибуналу буде притягнення до індивідуальної кримінальної відповідальності.

«Тобто це не є компенсації (завданих Україні російською агресією збитків – ред.). Але його робота, я переконаний, так чи інакше матиме прямий і непрямий вплив у тому числі і на питання компенсацій. Юридично і технічно - це два різні механізми, але вони необхідні для створення системи повноцінної відповідальності у ситуації щодо агресії рф», - зазначив Кориневич.

Читайте також: Посол з особливих доручень МЗС розповів, що потрібно для створення спецтрибуналу над росією

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба поінформував, що станом на 14 березня до коаліції зі створення спеціального трибуналу щодо росії за злочин агресії проти України вже долучилося 32 держави.

У вересні 2022 року Президент Володимир Зеленський утворив робочу групу на чолі з Андрієм Єрмаком, яка опрацьовуватиме питання створення спеціального трибуналу для притягнення до кримінальної відповідальності керівництва російської федерації за скоєння злочину агресії проти України. Створення такого трибуналу підтримали Парламентська асамблея Ради Європи, Європарламент, Парламентська асамблея НАТО, Парламентська асамблея ОБСЄ та окремі держави.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-