Зеленський і Марін підписали спільну заяву

Зеленський і Марін підписали спільну заяву

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін підтвердили невід’ємне право України на самооборону та вибір власних заходів безпеки та повторили вимогу до рф негайно вивести війська з української території.

Про це йдеться у підписаній посадовцями спільний заяві, передає Укрінформ.

"Лідери підтвердили свою підтримку принципів міжнародного права, непорушності кордонів і права кожної держави обирати власний шлях і механізми безпеки. Вони повторили вимогу до російської федерації негайно, повністю та безумовно вивести всі свої війська з території України в межах її міжнародно визнаних кордонів. Обидва лідери залишаються повністю відданими політиці невизнання незаконної анексії територій України росією", - йдеться у документі.

Президент і прем’єрка також підтвердили налаштованість посилювати спільні зусилля для забезпечення подальшого просування на шляху впровадження стандартів ЄС та інтеграції України до ЄС та євроатлантичної спільноти.

Читайте також: Зеленський і Марін обговорили трибунал для рф, допомогу і відбудову України

Фінляндія підтвердила свою відданість сприянню безперервній, сильній та ефективній політичній і матеріальній підтримці України з боку ЄС, забезпечуючи здатність Української держави ефективно боронити свою суверенну територію та захищати своїх громадян.

Фінляндія привітала українську Формулу миру і висловила готовність її підтримати.

Зеленський і Марін наголосили, що воєнні злочини та інші найтяжчі злочини росії проти України є грубим порушенням міжнародного права і погодилися продовжувати співпрацю для забезпечення повної відповідальності, в тому числі шляхом створення ефективного судового механізму для злочину агресії, переслідування якого становить інтерес для міжнародної спільноти в цілому.

Крім того, вони погодилися працювати над використанням заморожених активів росії для підтримки відновлення України та з метою відшкодування відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права.

Читайте також: Фінляндія готує 14-й пакет військової допомоги Україні - премʼєрка

Україна і Фінляндія засудили безвідповідальну ядерну риторику росії та нагадали, що застосування або загроза застосування ядерної зброї є неприпустимими.

Президент і прем’єр-міністр наголосили на важливості розширення Чорноморської зернової ініціативи та її поширення на інші українські морські порти.

Фінляндія підкреслила свою готовність брати участь у відновленні, реконструкції та модернізації України, зокрема у сферах «зеленого переходу», цифровізації та телекомунікацій, освіти, енергетики та енергоефективності, переробки відходів та очистки води, будівництва, планування та інфраструктури.

Як повідомлялося, прем'єр-міністр Фінляндії Санна Марін у п'ятницю перебуває з візитом в Україні.

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-