США можуть ввести санкції проти китайських компаній за надання летальної допомоги росії – Блінкен

США можуть ввести санкції проти китайських компаній за надання летальної допомоги росії – Блінкен

Укрінформ
Держсекретар США Ентоні Блінкен попередив, що Китай зіткнеться з наслідками у вигляді санкцій проти осіб та компаній, якщо Пекін надасть росії летальну допомогу для війни в Україні.

Про це він сказав на пресконференції в Казахстані, куди прибув у вівторок з візитом, передає Укрінформ із посиланням на CNN.

«Ми дуже чітко попередили Китай про наслідки надання такої підтримки. Ми не вагатимемося, наприклад, щодо китайських компаній або фізичних осіб, які порушують наші санкції або іншим чином беруть участь у підтримці військових дій росії», - сказав Блінкен.

Читайте також: Блінкен прибув з візитом до Казахстану

Він зазначив, що порушив це питання безпосередньо перед головним дипломатом Китаю Ван Ї на полях Мюнхенської конференції з безпеки. Торік у листопаді президент США Джо Байден порушив це питання перед президентом Китаю Сі Цзіньпіном в Індонезії.

За словами держсекретаря США, якби Китай підтримав військові дії росії, це створило б «серйозну проблему» для відносин Вашингтона та Пекіна, а також для відносин Китаю з іншими країнами світу. Блінкен висловив сподівання, що Китай серйозно сприйме попередження США і утримається від допомоги росії.

«Китай не може ставати на обидва боки, коли йдеться про російську агресію в Україні. Не можна, з одного боку, висувати мирні пропозиції, а з іншого — фактично підливати масло у вогонь, який розпалила росія», — сказав Блінкен.

Читайте також: Буданов переконаний, що Китай не постачає росії зброю

Як повідомляв Укрінформ, вперше офіційні особи США заявили про плани КНР надати летальну допомогу росії позаминулого тижня. Пізніше китайське МЗС назвало це неправдивою інформацією та заявило, що не зважатиме на вказівки, примус і тиск ззовні щодо відносин між Пекіном і російською стороною.

Президент США заявив, що Вашингтон обов’язково відреагує, якщо Китай передасть росії летальну допомогу. За його словами, наслідки будуть схожими на ситуацію з економікою рф після початку її повномасштабного вторгнення в Україну.

МЗС Китаю у роковини повномасштабного вторгнення рф в Україну опублікувало свою “позицію щодо політичного врегулювання української кризи”. Документ складається з 12 пунктів.

Читайте також: Летальна допомога Китаю для рф матиме для нього іміджеві наслідки у світі – Держдеп

Президент Володимир Зеленський заявив, що не всі пункти із запропонованого Китаєм мирного плану йому до вподоби, але з деякими «можна попрацювати».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-