Для ЄС підтримка України залишається головним аргументом при ухваленні санкцій - посол

Для ЄС підтримка України залишається головним аргументом при ухваленні санкцій - посол

Укрінформ
Кожен пакет санкцій Євросоюзу проти росії скорочує економіку європейських країн на десятки мільярдів євро, але попри це 27 країн-членів щоразу доходять спільного рішення, щоби підтримати Україну та притягнути до рф відповідальності.

Про це заявив у понеділок під час виступу в «Атлантичній раді» посол ЄС у Сполучених Штатах Ставрос Ламбрінідіс, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Останній, 10-й пакет (санкцій ЄС проти росії – ред.), який щойно набув чинності, з 11 мільярдами євро (заборони на експорт – ред.) на додаток до всього іншого, має вирішальне значення, підкреслюючи єдність, яку повинна мати ЄС», - зауважив високопоставлений європейський дипломат.

Він заявив, що це непросто зробити, бо потрібен не один підпис президента, як, наприклад у США, а згода лідерів усіх 27 країн Євросоюзу. Крім того, за його словами, «в цій головоломці» також є багато інших речей, «хоча найголовніше – це підтримка України і українців».

Читайте також: Євросоюз розширив і продовжив на рік санкції проти білорусі

У цьому контексті посол пояснив, що для ЄС залишається потреба реагувати на світову кризу, яку спричинила війна росії, а також на виклики продовольчій безпеці, енергетичній кризі, впливу війни на країни Африки, Латинської Америки та Азії.

Водночас, за його словам, Євросоюз, так само як і США, не впорався би самотужки з цим завданням.

«Для Америки було би неможливим забезпечити Україну всім, чого вона потребує станом на сьогодні для того, щоби боротися та відбиватися (від агресії – ред.). І Європі було би неможливим зробити це саме без Сполучених Штатів», - зауважив посол.

Він додав, що інші країни також роблять суттєві внески у спільну підтримку України.

Крім того, Ламбрінідіс наголосив, що для всіх країн Євросоюзу цілком зрозумілим є той факт, що автократ (путін – ред.) з ядерною зброєю не може перемогти. Бо інакше це означатиме удар по американській і європейській демократії на майбутні десятиліття.

Читайте також: У росії скаржаться, що Китай де-факто приєднався до «авіаційних» санкцій

Посол ЄС у Сполучених Штатах також зауважив, що нинішня ситуація в Європі – це не війна Заходу проти росії. За його словами, це боротьба Заходу та Сходу, Півночі та Півдня на підтримку України й статуту ООН.

Як повідомляв Укрінформ, 25 лютого офіційно набув чинності десятий пакет санкцій Європейського Союзу проти рф, запроваджений через незаконне вторгнення російських сил в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-