росія має вивести з України окупаційні війська: лідери Ради Європи закликали до миру

росія має вивести з України окупаційні війська: лідери Ради Європи закликали до миру

Заява
Укрінформ
Рада Європи засуджує агресію росії та підтверджує непохитну підтримку України, її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів та наголошує, що без здійснення правосуддя не може бути тривалого миру.

Про це йдеться у спільній заяві міністерки закордонних справ Ісландії та голови Комітету міністрів РЄ Тордіс Колбрун Рейкфьорд Гілфадоттір, Президента Парламентської асамблеї Тіні Кокса, Генеральної секретарки Марії Пейчинович-Бурич, комісарки з прав людини Дуні Міятович, а також президента Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Ліндерта Вербеека, повідомляє Укрінформ.

“Рік тому рф здійснила невиправданий і неспровокований воєнний напад на Україну, грубо порушивши міжнародне право, зокрема Статут Ради Європи. Оскільки загарбницька війна вступає у другий рік, ми найрішучіше засуджуємо агресію росії та підтверджуємо нашу непохитну підтримку України та її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів”, - йдеться в заяві.

Читайте також: Сейм Латвії закликає до повної ізоляції росії

Документ засуджує ігнорування рф закликів припинити бойові дії та вивести свої війська, проведення мобілізації та розгортання додаткових сил, незаконну анексію окупованих територій в Україні, її войовничу риторику, навмисні та невибіркові атаки на критичну та цивільну інфраструктуру.

“Вкотре закликаємо Російську Федерацію негайно припинити агресію та вивести окупаційні війська з території України. Ми як і раніше сповнені рішучості підтримувати нашу державу-учасницю, Україну, її уряд, і ми солідарні з хоробрим народом України… Без здійснення правосуддя не може бути довговічного миру”, - йдеться в заяві.

Лідери РЄ наголошують, що росія повинна припинити примусові депортації, і має дозволити всім українцям, особливо дітям, безпечно повернутися.

“Рада Європи надає підтримку Україні у забезпеченні притягнення до відповідальності та стійкості й готова зіграти свою роль у координації з іншими міжнародними механізмами для створення ефективної та комплексної системи притягнення до відповідальності та компенсування, яка запобігатиме безкарності та захищатиме права жертв”, - вказується в документі.

Читайте також: На зустрічі G20 міністр фінансів США закликала збільшити допомогу Україні

Лідери РЄ закликали до відновлення миру на основі міжнародного права, відповідальності, правосуддя та поваги до прав людини.

Як повідомляв Укрінформ, Рада Європи проведе церемонію з нагоди річниці російської агресії проти України 24 лютого, після чого відбудеться позачергове засідання Комітету міністрів РЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-