Візит Байдена у Київ: меседж для України, світу і окремо для рф

Візит Байдена у Київ: меседж для України, світу і окремо для рф

Укрінформ
Заради чого лідер найвпливовішої у світі держави обійшов протоколи власної безпеки

Неочікуваний, швидкий, але водночас історичний візит президента США Джо Байдена до Києва створив одразу кілька чітких і переконливих меседжів. Для України, українців і ЗСУ – що Америка залишатиметься стільки, скільки потрібно. Для Європи і світу – що Україна обов’язково переможе. Для росії – що особисте прагнення президента Байдена допомогти українцям є набагато сильнішим за бажання путіна занурити Україну у страх та холод.

ВІЗИТ У ЦІЛКОВИТІЙ ТАЄМНИЦІ

У Вашингтоні візит президента США до Києва назвали «сміливим» та «ризикованим». За словами кількох посадовців у Білому домі, можливість такої поїздки обмірковувалася впродовж кількох місяців. Додаткові складнощі полягати в тому, що в охопленій війною Україні не було американських військових, які мали би гарантувати додаткову безпеку президента, як, наприклад, в Іраку або Афганістані. Логістика всіх етапів координувалася заздалегідь у цілковитій таємниці Секретною службою США з кількома іншими державними агентствами та установами країни. Це мало гарантувати безпечний в’їзд президента Байдена в Україну, заплановані заходи та виїзд його звідти.

Причому в адміністрації США пішли на нестандартні, хоча й зрозумілі в такій ситуації кроки. Зазвичай, коли офіційні джерела у Вашингтоні хочуть зберегти плани щодо несподіваного візиту в будь-яку іншу країну чи локацію в тайні, вони просто не згадують про це у своїх виступах. Цього разу, коли за кілька днів журналісти цікавилися, чи планує Байден відвідати Україну під час поїздки до Польщі, офіційній представники адміністрації свідомо заявляли, що зупинок у інших країнах не передбачається.

Ба більше, у неділю, коли президент Байден уже негласно вилетів у Європу з аеропорту Ендрюс, Білий дім поширив хибний графік президента на понеділок. У ньому йшлося, що глава держави зранку заслухає розвідувальні зведення й лише о 19-й понеділка вилетить до Варшави зі США.

Заходи безпеки також не дозволили забезпечити протокольну присутність у Києві посла України в Вашингтоні під час перебування там президента Байдена, щоби не створювати зайвих ознак підготовки цього візиту. Очевидно, що і Офіс Президента України був повідомлений про це також у режимі цілковитої таємниці.

Пізніше радник Білого дому з питань нацбезпеки Джейк Салліван зізнається, що США за кілька годин до безпосереднього в’їзду президента Байдена в Україну попередили росіян про візит «з метою запобігання конфліктним ситуаціям». Вочевидь, це було зроблено, в тому числі, для того, аби в москві зайвий раз переглянули будь-які потенційні плани обстріляти Київ чи інші міста України.

«Через конфіденційний характер цих повідомлень я не буду вдаватися в те, як вони (росіяни – ред.) відповіли, або яким був точний характер нашого повідомлення. Проте я можу підтвердити, що ми передали цей меседж», – додав Салліван.

Безумовно, що всі ці заходи були здійснені для додаткової безпеки глави Американської держави, й окремі з них у Білому домі постфактум назвали «безпрецедентними». Сам факт приїзду президента США в українську столицю, яку продовжують бомбити росіяни, а також неможливості гарантувати в такій ситуації 100-відсоткову безпеку «за протоколом», ще більше підкреслює, наскільки важливим є такий візит особисто для президента Байдена, а також для його команди.

СТІЛЬКИ, СКІЛЬКИ ПОТРІБНО

Крім оголошення додаткової допомоги Україні на пів мільярда, а також анонсування нового масштабного пакету санкцій проти тих, хто підтримує війну в Україні, президент Байден повторив не менш важливий меседж: «США підтримуватимуть Україну стільки, скільки потрібно». Це далеко не нова заява, однак через неї адміністрація в Вашингтоні зазнає дедалі більшого тиску з боку політичних опонентів.

Звісно, військова, фінансова й інша допомога, а також санкції та різного роду обмеження – це головні інструменти підтримки України й тиску на росію. Натомість вони суттєво впливають на бюджетні витрати США й союзників, а також на обмеження в міжнародній торгівлі. Війна путіна тільки посилила й так глибоку невизначеність для світової економіки, що означає невтішні новини для фондових ринків та інвестиційних ініціатив. Інфляція стала колосальним фактором тиску не лише на воєнну економіку Україні, але також Європи, яка відчула всі гуманітарні наслідки російської агресії. Інфляція набула глобальних масштабів і вдарила по звичайних американцях – насамперед відчутними стрибками цін на бензин і продукти, а також різким підвищенням вартості житла й життя в цілому.

Цим скористалися опоненти Байдена, насамперед у республіканському таборі, роздмухавши популістську кампанію про завищені витрати на допомогу Україні та відсутність контролю за мільярдними коштами американських платників податків. Укрінформ уже писав про те, як представники протрампівського крила в Конгресі внесли на розгляд проєкт резолюції, що отримала назву «Втома від України». Документ, зокрема, закликає Білий дім припинити військову та фінансову допомогу Україні, а також спонукати сторони до укладення мирної угоди.

Це лише один із останніх проявів, коли адміністрація Байдена зазнає тиску через свою політику продовжувати масштабну підтримку України за будь-яких умов. З боку окремих республіканців надалі лунають заяви про «незаповнені чеки» та захист американських грошей від «розкрадання» в Україні, як це відбувалося в Афганістані й інших країнах, яким США надавали допомогу.

Політичні суперники Байдена подають це як внутрішню критику нинішньої адміністрації та безсоромно грають на почуттях американського електорату, який втомився від стрибків цін на заправках і в магазинах. Однак у ширшому контексті стає очевидним, що такий підхід підриває масштабну підтримку України не лише з боку Вашингтона, а і в міжнародних масштабах, оскільки США відіграють ключову роль у об’єднанні союзників і партнерів. Цього дуже хотіли би в кремлі.

Та попри зростання критики, популістського натиску, а також ініціатив протрампівської групи в Конгресі, Джо Байден вкотре повторив цю фразу, через яку його опоненти не можуть заспокоїтися: США продовжать підтримувати Україну до кінця.

СИГНАЛ ДЛЯ ВСІХ

Безсумнівно, неочікуваний візит Джо Байдена в Україну став не лише зайвим підтвердженням безпрецедентної підтримки українців і, що важливо, української армії, яка збирається силами для подальшого протистояння і наступу. Його також можна розцінювати як чіткий і переконливий сигнал для всієї міжнародної коаліції, що об’єдналася на підтримку Української держави. Сигнал про те, що саме зараз, коли над Україною нависла загроза нового масштабного наступу рф, необхідно зробити більше для того, аби посилити її оборонний потенціал.

Це також меседж для всього світу про те, що Україна разом із підтримкою цивілізованого світу обов’язково здобуде перемогу в битві між автократією й демократією, і США зроблять для цього все можливе. Адже йдеться про стабільність не лише в Україні, регіоні та Європі в цілому, йдеться про збереження балансу світової архітектури безпеки.

Ярослав Довгопол, ВАШИНГТОН

Фото: Офіс Президента

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-