Україна зацікавлена у прозорості й підзвітності щодо іноземної допомоги – Маркарова

Україна зацікавлена у прозорості й підзвітності щодо іноземної допомоги – Маркарова

Укрінформ
Україна активно співпрацює з інститутом генеральних інспекторів США, щоби забезпечити підзвітність освоєння військової, економічної та інших видів наданої партнерами допомоги.

Про це сказала в інтерв’ю Укрінформу посол України в США Оксана Маркарова.

«Питання прозорості й підзвітності дуже важливе. Воно важливе і для України, і для наших партнерів»,- прокоментувала Маркарова візит групи генеральних інспекторів США до Києва минулого тижня.

Вона підкреслила, що такий підхід Україна демонструвала від самого початку. Зокрема, в плані військової допомоги був запроваджений «окремий трек», який охоплював кілька систем, у тому числі за стандартами НАТО. Це дає змогу партнерам мати повну підзвітність використання Україною допомоги.

За її словами, друга велика частина – це бюджетна підтримка. «І тут від самого початку кошти виділяються через систему трастового фонду Світового банку, USAID та потрапляють у бюджет», - зазначила посол.

У цьому контексті Мінфін України звітує по лінії Світового банку – USAID – Конгресу США, зауважила вона.

«Наш бюджет на сьогодні – скажу таке слово – є дуже примітивним. Тобто, на що витрачаються кошти - на зарплату, на допомогу; тож можна простежити кожний долар, кожну гривню, куди саме вони були витрачені, і що ми робимо для того, щоби їх використання було цільовим», - пояснила Маркарова.

Крім того, вона повідомила, що візит генеральних інспекторів в Україну почав готуватися ще в грудні.

Читайте також: Маркарова: Україна працює з Конгресом США щодо визнання росії країною-терористом

«Ми дуже вітаємо їхню роботу й абсолютно активно з ними працюємо. Це все в наших інтересах. Ми як держава Україна зацікавлені максимально широко донести всім, хто нам допомагає, про те, на що ми використовуємо кошти, якими так щедро з нами поділилися американські платники податків»,- зазначила дипломат.

Вона також прокоментувала, яку відповідальність передбачає цей механізм у разі виявлення порушень. За її словами, подібні випадки виявляються часто в різних країнах, і відповідальність за це має бути невідворотною.

«Можу сказати, що швидка реакція правоохоронних органів, а також реакція політична, тобто з боку Президента Зеленського, який дуже чітко заявив про нульову толерантність до корупції – це дуже важливо»,- підсумувала посол.

Як повідомляв Укрінформ, минулого тижня Україну відвідала група генеральних інспекторів зі США, що підтвердило наміри Вашингтона ретельно контролювати засвоєння американської допомоги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-