НАТО не залишить поза увагою інцидент із прольотом «Калібрів» над Румунією – Пристайко

НАТО не залишить поза увагою інцидент із прольотом «Калібрів» над Румунією – Пристайко

Укрінформ
Проліт у повітряному просторі Румунії двох російських крилатих ракет –дуже серйозний інцидент, який не залишиться  поза увагою НАТО з обох сторін Атлантики,  на це буде дано відповідь. 

Таку думку висловив в ефірі телемарафону посол України у Великій Британії Вадим Пристайко, передає Укрінформ. 

«Безумовно, сьогодні вже одразу – і навіть не стільки в Брюсселі, де знаходиться політичне командування НАТО, а в Монсі під Брюсселем, де знаходиться військове командування НАТО..., цю ситуацію аналізують, і військові керівники кожного члена Альянсу шукають, якою має бути пропорційна відповідь», - сказав Пристайко.

Читайте також: Порушення ракетою повітряного простору: до МЗС Молдови викликають російського посла

Дипломат додав, що, умовно кажучи, «не кожна ракета призводить до оголошення війни».

«Але водночас це дуже серйозний інцидент, який не пройде повз увагу НАТО з обох боків Атлантики, і на це буде дано відповідь», - спогнозував Пристайко. 

Коментуючи її відсутність під час прольоту російських «Калібрів» над територією Румунії, він зазначив що літаки Альянсу постійно контролюють повітряний простір над  кордоном України з НАТО,  тож про те, що росія запустила ці ракети, в Альянсі відомо відразу.

«Небезпека, яка є або немає, оцінюється. Якби небезпека була безпосередньо для цих країн, тоді була б відповідь», - пояснив посол. 

Читайте також: У Молдові підтвердили порушення ракетою повітряного простору країни

Як повідомлялося, головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що сьогодні о 10.18 дві російські крилаті ракети "Калібр" перетнули  кордон України з Молдовою, також пролетіли у повітряному просторі Румунії.

Після цього ракети знову зайшли у повітряний простір України у точці перетину кордонів трьох держав. Ракети були запущені з акваторії Чорного моря.

Вадим Пристайко  у 2017-2019 роках очолював Місію України при НАТО. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-