Європарламент про атаку в Дніпрі: Більше зброї для України та більше санкцій для росії

Європарламент про атаку в Дніпрі: Більше зброї для України та більше санкцій для росії

Укрінформ
У відповідь на російську ракетну атаку у Дніпрі Європарламент закликав Єврокомісію та Раду ЄС посилити санкції проти росії та надати Україні більше зброї, яка є необхідною, щоб зупинити російську терористичну державу.

Слухання щодо російської ракетної атаки у Дніпрі та її наслідків відбулися увечері вівторка у Страсбурзі під час пленарного засідання Європейського Парламенту, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ще одним прикладом російських варварських атак стало місто Дніпро, де 14 січня росія здійснила ракетну атаку на багатоповерховий житловий будівлю у виключно житловому масиві, де не було жодних військових об’єктів. Цей удар забрав життя більш як 40 безневинних цивільних людей, у тому числі – дітей. Принаймні 25 людей все ще вважають зниклими безвісти, тож кількість смертей, ймовірно, буде зростати. Це одна з багатьох атак, які є воєнним злочином, що скоєні росією в Україні з початку цієї безглуздої війни», - наголосив під час виступу перед депутатами Єврокомісар з питань внутрішніх справ Дідьє Рейндерс.

Він зауважив, що росія завдає цілеспрямованих ударів по мирному населенню України та електростанціях та інших об’єктах критичної цивільної інфраструктури. Буча, Ірпінь, Бородянка, Ізюм – в цих та у багатьох інших містах України були виявлені масові поховання після їх звільнення від російських загарбників. Європейська Рада доручила Єврокомісії, Європейській службі зовнішніх дій та Раді ЄС здійснити заходи із притягнення до відповідальності російських злочинців.

Єврокомісар нагадав, що ЄС активно підтримує міжнародне розслідування за участі генеральної прокуратури України та Міжнародного Кримінального суду, сприяє діяльності Спільної групи з розслідування російських злочинів в Україні, у роботі якої беруть участь кілька країн-членів. Координуючу роль у цих зусиллях відіграє європейське Агентство Євроюст, яке отримало повноваження щодо зберігання, накопичення, аналізу та обміну свідченнями в контексті важких воєнних злочинів, що скоєні росією в Україні. Активну дорадчу та практичну допомогу українським правоохоронцям надає Допоміжна місія ЄС в Україні.

«Ми не будемо спочивати, поки росія не виведе всі свої сили з України, поки не буде забезпечено правосуддя. Російська варварська атака у Дніпрі та її злочинні дії лише посилюють нашу рішучість забезпечити її відповідальність, та підтримати Україну й її народ. Ми будемо працювати, щоб притягнути до відповідальності тих, хто приймає рішення в росії, за найгірші порушення міжнародного права та міжнародного гуманітарного права в Україні», - наголосив Рейндерс.

«Кримінальний, та, у словах та у справах, - фашистський режим путіна, здійснив ще один злочин у цілій серії воєнних злочинів проти цивільного населення України. Я був кілька разів у місті Дніпро. Висловлюю щирі співчуття родинам жертв цих атак. Це не буде забутим, і це не має прощення. Закликаю Єврокомісію та Раду ЄС посилити режим санкцій проти цього злочинного режиму, та забезпечити повне виконання санкцій, що вже існують», - наголосив під час парламентського обговорення Євродепутат Міхаель Галер.

Своєю чергою, депутат Тоніно Піцула закликав ЄС прийняти новий пакет санкцій проти росії так швидко, як це можливо. Він нагадав, що наприкінці поточного тижня на базі Рамштайн відбудеться чергова зустріч Контактної групи з допомоги для України.

«Наша відповідь має бути у тому, щоб підвищити рівень військової допомоги для України. Ми маємо знову продемонструвати нашу солідарність з Україною, та надати їм все ресурси, які є необхідними щоб захистити свій народ та захиститися проти агресора», - наголосив хорватський політик.

Ще один депутат Європарламенту Гі Верхофстад передав представникам Єврокомісії та Ради ЄС лист із зверненням від 120 депутатів ЄП щодо подій у Дніпрі, із закликом посилити санкції проти росії. Ці санкції ЄС, за його словами, можна буде вважати дієвими лише тоді, коли режим путіна зупинить свої дії, одним із проявів яких стала трагедія у Дніпрі. Він зауважив, що росія є державою-терористом, та закликав негайно використати всі 320 мільярдів євро російських активів, включаючи резерви російського центробанку, для допомоги Україні, у тому числі – для закупівлі озброєння для відбиття російської агресії. Він також запропонував поширити індивідуальні санкції ЄС на всіх 6700 офіційних осіб з так званого «списку Навального», які отримують вигоду від підтримки путінського режиму.

Депутат Віола фон Крамон звернулася до тих європейських політиків, які все ще вважають, що поставки в Україну танків та іншого важкого озброєння можуть призвести до ескалації війни.

«Про яку ескалацію йдеться? Які червоні лінії ще не перетнула росія? Вона здійснила невимовне зло, і досягла дна цивілізації. Цей режим розуміє лише мову єдності й сили, він сприймає компроміси як слабкість. Ми маємо позбавити росію усього, що чим вона може скористатися для ведення війни, і надати Україні все, що вона потребує, щоб завдати поразки цьому режиму. Слава Україні», - наголосила Віола фон Крамон.

Читайте також: Ракетний удар по Дніпру: найменшій убитій дитині було лише 11 місяців

Як повідомлялося, 14 січня в результаті російського ракетного удару по Дніпру був зруйнований багатоквартирний будинок. В результаті цієї атаки загинули 45 людей, у тому числі шість дітей. Були зруйновані 236 квартир, понад 400 людей залишились без даху над головою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-