Президент розповів, чим керуються МЗС і ОП при відборі кандидатур українських послів

Президент розповів, чим керуються МЗС і ОП при відборі кандидатур українських послів

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський назвав критерії відбору кандидатур на посади послів України в інші країни, серед яких освіта, за потреби - обізнаність у зброї та бізнесові навички.

Про це він розповів під час онлайн-спілкування зі студентами німецьких вищих навчальних закладів, повідомляє Укрінформ.

"У складний час, час війни обираються потужні люди, люди з фаховою освітою, з різною освітою. У нас більшість, думаю, 90-95% дипломатів закінчили університети, відповідні факультети - не впевнений, що всі юристи-міжнародники, але впевнений, що закінчили дипломатичну ту чи іншу спеціальність", - відповів Зеленський на запитання студента, якою логікою керується закордонне відомство України та ОП при виборі кандидатур на посади послів.

Читайте також: Болгарія надала агреман новому послу України

Також президент зауважив, що є спеціалісти, які мають військову освіту.

"Це не має відношення, з одного боку, до дипломатії, а, з іншого боку, саме такі спеціалісти нам потрібні, які глибоко розбираються у зброї, амуніції. Зараз, у воєнний час вони нам потрібні у деяких державах, де є слабкість щодо підтримки України в цьому напрямку. І тут ми обираємо саме такий шлях", - пояснив глава держави 

Крім того, він відзначив, що інколи на дипломатичну посаду беруть людину з бізнесу, з досвідом керування тією чи іншою компанією, щоб вона залучала інвесторів в Україну.

Читайте також: Посол України у Польщі назвав дві причини для виключення росії з ООН

Президент пояснив, що такими характеристиками керуються в МЗС при відборі кандидатур на посади послів, а потім, коли знаходять потрібну людину, ідуть на розмову з ним.

Водночас Зеленський нагадав, що цьогоріч планується відкриття нових посольств на Африканському континенті, але знайти туди послів складно.

"Сьогодні багато людей поїхали, люди ще не знаються глибоко на Африканському континенті, але це майбутнє, ми хочемо це розвивати", - додав він.

Читайте також: Албанія відкриє посольство в Україні

Крім того, за його словами, потребує розвитку і дипломатична присутність України в країнах Латинської Америки.

Як повідомлялося, наприкінці грудня Президент Володимир Зеленський призначив послом України в Болгарію Олесю Ілащук. В українському суспільстві таке призначення викликало занепокоєння, оскільки Ілащук не має досвіду роботи на дипломатичній службі чи державних посадах і позиціонувала себе як психотерапевта та сексолога.

Читайте також: Президент призначив нових послів у трьох країнах

У МЗС заявили, що уряд Болгарії після оцінки кандидатури нового посла України без зволікань надав агреман Ілащук та не має жодних застережень щодо її роботи в країні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-