В ЄС вітають зусилля України щодо зміцнення верховенства права

В ЄС вітають зусилля України щодо зміцнення верховенства права

Заява
Укрінформ
Європейський Союз підтримує реформу Вищої ради правосуддя (ВРП) та сподівається на продовження цієї позитивної тенденції.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві речника ЄС Пітера Стано.

“Нещодавнє призначення з’їздом суддів восьми нових членів Вищої ради правосуддя дозволяє цьому ключовому органу суддівського врядування відновити роботу. ЄС рішуче підтримує реформу ВРП та сподівається на продовження цієї позитивної тенденції”, - сказав він.

Стано додав, що ЄС також уважно стежить за узгодженням реформи Конституційного Суду України (КСУ) з рекомендаціями висновку Європейської комісії щодо заявки України на членство в ЄС та її відповідності рекомендаціям Венеційської комісії.

Читайте також: В Україну 2 лютого приїде делегація єврокомісарів

“Зокрема, висновок Венеційської комісії, опублікований 19 грудня, рекомендує здійснювати відхилення кандидатів на посади в КСУ на підставі професійної компетентності, та щоб кількість Консультативної групи експертів була збільшена до семи, причому 7-й член буде з квоти міжнародних донорів. Єврокомісія очікує від України відповідного узгодження законодавства”, - додав Стано.

Зазначається, що запровадивши ці зміни, Україна не лише просунеться в процесі членства в ЄС, а й зміцнить довіру українських громадян до судової системи країни.

“Прогрес у судових реформах залишається життєво важливим для посилення стійкості України та верховенства права”, - йдеться у заяві.

Читайте також: У Єврокомісії кажуть, що намір Естонії конфіскувати російські активи відповідає політиці ЄС

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня Верховна Рада ухвалила в цілому закон щодо конкурсного добору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду.

12 січня делегати з’їзду суддів обрали восьмого члена Вищої ради правосуддя. Обрання кандидатів від з'їзду суддів України дасть змогу розблокувати роботу Вищої ради правосуддя і поверне їй інституційну спроможність ухвалювати рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-