Італія планує передати ППО Україні після вирішення технічних питань - глава МЗС

Італія планує передати ППО Україні після вирішення технічних питань - глава МЗС

Укрінформ
Італія має намір поставити Україні систему протиповітряної оборони для захисту від російських атак, однак Рим має вирішити технічні питання, перш ніж вона буде відправлена.

Про це у вівторок заявив глава МЗС Італії Антоніо Таяні, повідомляє Укрінформ з посиланням на Reuters.

Як зазначає агентство, заява Таяні прозвучала після того, як італійська газета La Repubblica повідомила в понеділок, що рішення про постачання нового озброєння Україні було відкладено до наступного місяця через політичну напруженість, міркування вартості і нестачу обладнання.

Два тижні тому Президент України Володимир Зеленський заявив, що Рим розглядає можливість поставок засобів ППО після телефонної розмови з прем'єр-міністром Італії Джорджією Мелоні, в якій вона підтвердила "повну підтримку" України з боку її уряду.

Незабаром після цього міністр оборони Італії Гвідо Крозетто висловився обережно щодо того, чи зможе країна поставити Україні системи протиповітряної оборони, такі як франко-італійський ЗРК SAMP/T.

Таяні заявив, що Італія працює з французами над вирішенням питань, що передують розгортанню SAMP/T.

«Немає ніяких гальм ... але потрібен час, тому що є технічні проблеми, щоб змусити інструменти працювати, військове командування працює над цим», - сказав міністр в інтерв'ю італійському радіо.

Читайте також: Мелоні закликала жителів Італії на годину вимикати світло задля солідарності з українцями

Видання La Repubblica з посиланням на неназвані джерела повідомила в понеділок, що Мелоні, яка є твердим прихильником Києва, зіткнулася з опором щодо схвалення указу про відправку зброї в Україну з боку своїх правих союзників Маттео Сальвіні і Сільвіо Берлусконі. Але джерела з їхніх політичних партій - "Ліги" Сальвіні та "Вперед, Італіє" Берлусконі - у понеділок заперечили, що у них є якісь проблеми з указом.

Ще однією проблемою, яка стримує рішення, як пише видання, є побоювання втрати італійською армією систем ППО, оскільки дві з п'яти ракетних батарей вже надані Кувейту і Словаччині.

Фото: European External Action Service Follow/Flickr

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-