путін повторює помилки сталіна – президент Фінляндії

путін повторює помилки сталіна – президент Фінляндії

Укрінформ
Президент Фінляндії Саулі Нііністьо у своєму новорічному зверненні порівняв президента росії путіна зі сталіним.

Його звернення опубліковане на сайті глави фінської держави, передає Укрінформ.

Нііністьо заявив, що 2022 рік повернув країну в минуле, а до Європи повернулися жахи великої війни. За його словами, зараз фінська зовнішня політика та безпекова політика переживає історичний поворот.

"Якщо росія вважала, що масштабна загроза швидко поставить Україну на коліна, вона припустилася серйозної помилки у своїх судженнях. Не можна не думати про схожість ситуації з нашою Зимовою війною, коли радянський союз припускав, що вони вийдуть на Гельсінкі упродовж двох тижнів. Як керівники країни з авторитарним правлінням, сталін і путін не змогли розпізнати ключовий фактор. Річ у тому, що люди, які живуть у вільній країні, мають свою волю і переконання. І що нація, яка працює разом, є величезною силою", - заявив він.

Читайте також: Фінляндія поставить Україні військову техніку майже на €29 мільйонів

Другою помилкою рф він назвав думку про те, що європейське чи західне співчуття до українського народу мине.

"Відбулося протилежне. Замість того, щоб просто співпереживати, ми глибоко переживаємо це з українцями. Ми сприйняли справу українців як свою власну. А підтримка України лише міцнішає. Однак просто констатація помилкових оцінок не дає відповіді на ключове питання. Як можливо, що географічний кордон, що проходить через Європу, насправді є кордоном між двома зовсім різними світоглядами?.. По цю сторону цього кордону неможливо навіть подумати, що нація могла б колись уявити, що може почати війну проти іншої. Різниця фундаментальна і зрештою зводиться до поваги людства та людського життя", - додав Нііністьо.

Також він зазначив, що всі ці роки у світі тривали війни та було багато жорстокості.

"Можливо, ми - у Фінляндії, країнах Північної Європи, Європі та Заході в цілому - просто хотіли заколисувати себе думкою, що жорстокість до нас не дійде. Тепер вона наближається до нас. Це змушує нас зрозуміти, що не всі готові прийняти нашу модель поведінки, яку ми вважаємо правильною. Це змушує нас вчитися реагувати на інші види моделей та поведінки", - наголосив президент країни, додавши, що найгіршими з них є авторитарні та агресивні.

Читайте також: Фінляндія готує новий пакет військової допомоги для України

Як повідомлялося, 24 лютого президент рф володимир путін оголосив про початок вторгнення в Україну. російські війська обстрілюють та знищують об'єкти інфраструктури, здійснюють масовані обстріли житлових районів українських міст та сіл з використанням артилерії, реактивних систем залпового вогню та балістичних ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-